En nybegynners guide til Norgesferie!

Anne: fast blogger på Funkisferier. Reiseglad og rullende som reiser for både bussines og pleasure. Har elektrisk rullestol som fast fremkomstmiddel og reiser som regel med en personløfter og en assistent eller to på slep. Planlegger av nødvendighet, men erfarer stadig at det lønner deg. Reiser for å oppleve god mat, nye mennesker og magiske øyeblikk sammen med venner og familie.

Reiseruten

Jeg er født og oppvokst i Norge. Jeg har til og med reist en del i Norge. Dette ble likevel den første virkelige norgesFERIEN min! Du vet, den typen amerikanere drømmer om der man får se lange fjorder, høye fjell, og elg og troll i sitt naturlige habitat. Jeg gjorde meg noen erfaring i løpet av denne turen som jeg vil dele med dere! Siden jeg er nybegynner KAN det selvsagt være lurt å ta tipsene med en klype salt. Har du andre tips? Skriv det i kommentarfeltet!

1. Definer målet for turen

Da mener jeg ikke reisemålet, men hva du ønsker å oppleve med turen. Dette har litt å si for planleggingen videre. For min del var det et mål å se mest mulig av Norge. Dermed måtte jeg kjøre litt langt. Rogaland har jeg tross alt sett før. For å komme lengst mulig var jeg innstilt på en del kjøring første og siste dag, men litt kortere dagene mellom. På dag to disponerte jeg også tiden litt feil. Da var vi innom Baroniet og en tur til Bondhusvatnet, så da vi endelig skulle kjøre av gårde til neste destinasjon var det allerede ettermiddag og vi var ikke fremme før kl. 22:30!

Moreller i Hardanger

Selve destinasjonene ble for min del i stor grad bestemt av hvor jeg fant overnatting og det var ikke bestemte steder jeg bare MÅTTE se. Hvis du har slike mål, vil jo det selvsagt ha betydning for planleggingen.

2. Finn overnattingssteder tidlig!

Overnatting i Norge har ikke vært noe problemet for meg på tidligere reiser. De fleste hotellene i byene har rom som er godt tilrettelagt. Jeg ble derfor overrasket da jeg innså at dette ikke er tilfelle i litt mindre sentrale strøk. Det kan derfor ta litt tid å finne greie overnattingssteder de stedene du vil besøke. Reiseruten min ble til en viss grad bestemt av hvor jeg fant tilgjengelige overnattingssteder.

Måten jeg gjorde det på var ved å sende e-post til MANGE hoteller, campingplasser og høyfjellssentre. I begynnelsen formulerte jeg spørsmålet ca. sånn: «Har dere HC-rom?». Etter hvert gikk jeg over til å formulerer det ca. sånn: «Har dere rom der det vil kunne fungere å bo med rullestol?». Det kan ha vært tilfeldig, men jeg fikk flere positive svar med spørsmål nr. 2. I svarene forklarte de i større grad hva som kunne være utfordringer. Da kunne jeg ta en vurdering på om det vil kunne fungere for meg.

Spør gjerne igjen hvis det er noe det er spesielt viktig for deg at er på plass. For meg er det f.eks. viktigste at badet er stort og ikke har høy terskel inn. Dette burde jeg vært tydeligere på overfor noen.

Her er de stedene jeg overnattet:

Rosendal Fjordhotell – Fordeler: fantastisk beliggenhet og spektakulær utsikt mens vi spiste en nydelig treretters middag. Vi fikk dessuten gjennoppleve 90-tallet for et døgn (du vil forstå når du ser interiøret). Fordeler: Stort HC-rom og nydelig beliggenhet. Ulemper: Badet var litt lite og døren gikk innover. Jeg måtte kjøre rundt halve hotellet for å komme til uteplassen til restauranten og dette måtte godkjennes av hotellsjefen! Skal jeg tilbake til området, bor jeg nok heller på Hotel Ullensvang.

Vesterland Feriepark – Fordeler: vi fikk en koselig hytte med et soverom med dobbeltseng og stue med sovesofa. De la ut nøkkel for oss da vi ringte og ga beskjed om at vi kom litt sent. Perfekt for barnefamilier med et lite innendørs basseng, en stort innendørs lekepark og fin legeplass utendørs. Bare 10 min til Sogndal. Det er en egen restaurant på området. Ulemper: perfekt for barnefamilier. Man føler at man er in the middle of nowhere.

Vats Fjellstue – Fordeler: Sommer er nok lavsesong, så prisen var meget god! Rolig og tilbaketrukket område. Veldig god frokost og jeg gjetter på at middagen også er god! Utrolig hyggelig betjening. Hjemmekoselig stemning. Stor hage med fotballbane, trampoline og stamp. Stort rom med dobbelseng og køyeseng. Ulemper: litt gamle lokaler som også bidro til en litt gammel lukt. Vannet luktet også litt rart. Ligger litt langt fra allfarvei, så ikke en ideell pass å bare stoppe innom.

Raulandsfjell Hotell (?) – Fordeler: god mat, god stemning og hyggelige folk! De hadde prøvd å gjøre stedet tilgjengelig for rullestol. Ulemper: toalettet som lå i tilknytning til leiligheten hadde høy terskel og smal dør. De hadde heldigvis et større toalett i lobbyen. Det er litt uklart for meg hva selve hotellet (?) heter og de har ikke egen nettside. Det er forvirrende.

3. Besøk disse stedene!

Baroniet i Rosendal – Dette er et slott fra 1668 med en stor nydelig hage utenfor! Her brukte vi mer tid en planlagt (ref. pkt. 1). Hagen hadde noen helninger som nok kan være krevende med manuell stol, men det gikk fint med elektrisk. Det var rett og slett veldig fint å bare vandre rundt i hagen, se på blomstene, ta litt fine bilder og lese litt om historien til stedet. De har guidede turer i hagen, men vi tok oss ikke tid til det. I stedet brukte vi tid på å sitte i drivhuset og spise is og drikke kaffe! Prioriteringer, der altså. Skal jeg til området en annen gang vil jeg sjekke kulturprogrammet på Baronier på forhånd for der har de mye bra. Vi fikk faktisk et lite glimt at Maria Mena.

Bondhusvatnet – Full disclosure: jeg kom meg aldri til Bondhusvatnet… Men jeg kunne klart det med en sprekere rullestol! Det er snakk om en fin tursti opp til selve vannet. Stien er bred og grusete, og går mye oppover. Med elektrisk rullestol, i alle fall en som ikke er gammel og utslitt, kommer man seg fint opp hit! Selv fikk jeg nesten følelsen av å gå på fjelltur. Assistenten kom seg til toppen for egen maskin og fikk tatt bilde av vannet. Dit skal jeg nok igjen når ny rullestol er på plass!

Det var en stor parkeringsplasser, men kjør helt til enden for der er det HC-plasser.

Stegastein – Når jeg skal forklare dette stedet for andre Rogalendinger, beskriver jeg det som en kunstig Prekestol. Det er bygget et platå ut fra fjellet så man får en magisk utsikt over fjord, fjell og Aurland! Veien opp er bratt, smal og svingete, men det går fint hvis man kjører sent og forsiktig (da mener jeg med bil, ikke rullestol. Det blir for langt). Når man er på toppen bør man benytte anledningen til å gå på do. Alle toalettene er som HC-toalett, men velg det som er lengst ut mot fjorden for da kan du nyte utsikten mens du sitter på do!

Livslyst – Hvis du har lest noen innlegg av meg før, vet du at shopping er et must på enhver tur! Livslyst er en nydelig liten butikk i Sogndal med masse fine greier. Vel verdt et besøk.

Hol Ysteri – Her stoppet vi første og fremst av nødvendighet fordi vi ikke hadde sjekket om det var mat å få på ruten over Hallingskarvet og vi var veldig sultne. Dessverre var ikke kokken her denne uken (det virket faktisk mer eller mindre tilfeldig når han var der), men det var uansett verdt stoppet. Vi fikk smakt på noen gode oster og kjøpte med oss noen lokale spesialiteter som potetgull med brunostsmak, ramsløksalt og selvsagt ost.

Hol Bygdemuseum – Museet er bygget opp som en gammel holingsgard, og har i tillegg en husmannsplass og en støl. Selve holingsgården var ikke tilgjengelig for rullestol, men de hadde et museumsbygg utenom med utstilling av lokale antikviteter helt tilbake til 1600-tallet. Kjøper man en billett her til 90 kr har man tilgang til alle museene tilhørende Buskerudmuseet i 6 dager. De tar ledsagerbevis.

Hardangervidda Nasjonalparksenter – Ingen av oss har veldig god stedsans og vi var ganske lenge usikre på om vi hadde vært på Hardangervidda eller ikke. Da vi plutselig kom over dette stedet, tenkte vi det måtte bety at vi faktisk har vært på Hardangervidda, om enn bare helt i utkanten. Dette museet har en interaktiv og spennende utstilling. De sa i alle fall det. Vi kom dessverre fem minutter etter stengetid og da var utstillingen steng. Likevel fikk vi komme inn på en kopp kaffe og en informasjonsfilm om dyrelivet på vidda. Den var overraskende interessant. Han som driver senteret ga meg dessuten et hett tips som jeg gjerne vil dele med dere lesere: appen Voice of Norway. Men denne kan man få korte lydsnutter med info om turistatraksjoner i nærheten. Noen av snuttene er laget for bestemte turruter og lydsnuttene er veldig detaljerte. Andre er fine å høre på i bilen og forteller om området mer generelt.

Dalen Hotell – Dette er norges eldste hotell. Her var det de rike og berømte dro hit allerede i 1894. Kongelige fra hele Europa har besøkt dette hotellet, og det med god grunn! Det er veldig stilig og herskapelig både på utsiden og innsiden. Dessverre har de ikke HC-rom her. De har imidlertid rom og et HC-toalett i første etasje, så det kan kanskje fungere for noen av oss rullende. For oss var det vel verdt en tur innom på lunsj siste dagen bare for å oppleve atmosfæren.

Byrkjedalstunet – Glemte nesten Byrkjedalstunet! Dette ligger bare en time fra Stavanger og jeg kjører forbi støtt og stadig på vei til hytta. I barndommen kalte vi det for Ysteriet, men det har vært et lysstøperi så lenge jeg kan huske. Nå er det nok likevel mest overnattingssted, selskapslokale, restaurant (med skikkelig god husmannskost) og interiør-/livsstilsbutikk. Her har de mye godt og mye fint!

4. Undersøk ruten

I Norge har vi et vakkert og variert landskap! Dette må vi ta hensyn til når vi reiser her. Jeg gikk på to smeller med hensyn til dette. Den første var allerede første dag etter at vi hadde kjørt en stund. På veien stoppet vi for å spise lunsj ved en veldig koselig badeplass ved fylkesvei 734. Da vi kjørte videre gikk det ikke mer enn 10 minutter før vi var på en fergekai. Fergen gikk ikke så ofte og vi måtte vente på neste båt i litt over en time. Hadde vi undersøkt ruten litt bedre i forkant, kunne vi gjerne spart litt tid her.

Smell nummer to handle om mat. Generelt følte jeg at vi kjørte forbi mange spisesteder på veien. Likevel var det ikke så lett å finne mat når vi virkelig trengte det! Før vi tredje dagen tok fatt på turen fra Aurland til Hol, burde vi undersøkt om det var mulig å få tak i mat på veien. Da hadde vi kanskje kjøpt med oss noe i Aurland etter å ha vært på Stegastein noen timer. Turen gikk over Hallingskarvet og der er det skrint med restauranter. Det burde vi undersøkt på forhånd.

5. Stol mer på lokale skilt enn på Google Maps

Kanskje åpenbart for noen, men ikke for en førstegangs norgesturist. Dette medførte at vi havnet midt i et boligfelt når vi skulle til Halsnøy Kloster. Da hadde jeg sett, og kjørt forbi, skilt til parkeringsplass for Halsnøy Kloster. Tredje dag hadde jeg lært. Da fulgte jeg skiltet og kjørte ikke forbi hotellet vi skulle bo på slik Google foreslo.

6. Se opp for elg

Bare se litt oppover så du ikke går glipp av alle helghodene. Eventuelt moskus (?).

6. Kos deg!

Denne turen krevde en del planlegging og mye tankearbeid på forhånd, men det var absolutt verdt det! Jeg håper alle som leser dette tar turen og koser seg like mye som jeg gjorde. Og jeg vet at dette er som å banne i kirken, men det er faktisk mulig å bli lei av å se på vakre, storslåtte fjorder.

PS! Hvis du vil se flere bilder fra turen, kan du finne Funkisferier på Instagram og se høydepunktet som heter Roadtrip 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *