Flåm – Zipline med rullestol!

Gjesteblogger på Funkisferier, Solvei, forteller om friskusturen sin til Flåm der hun har kjørt Zipline med rullestol!

Bilde av Solvei med vannet og dalen i bakgrunnen

Jeg heter Solvei, og jobber til vanlig som barnepsykolog. På fritiden driver jeg blant annet med paraishockey og diverse sportslige aktiviteter i hverdagen, og er veldig glad i å reise. Jeg kan ikke gå på grunn av en muskelsykdom, men er glad i å suse i full fart nedover bakkene i byfjellene i Bergen hvor jeg bor, gjerne på bakhjulene, med manuell rullestol.

For to dager siden, 1. august 2020 tok jeg Flåmsbanen opp til Vatnahalsen. Deretter fulgte 1,3 km med zipline nedover i dalføret, før jeg trillet 16 km på rallarvegen ned til Flåm alene med manuell rullestol. Man får lov til å ha med seg rullestol, sykkel og bagasje på ziplinen, og det syntes jeg var utrolig praktisk og greit! Ziplinen var utrolig kul, og det var en nydelig tur!

Det var en bakke på noen få meter, som hadde litt for bratt helning, og delvis løs grus ned til ziplinen. Heldigvis var de ansatte på ziplinen behjelpelige og hjalp meg ned. De hjalp meg også opp i ziplinen, av ziplinen og bort igjen fra ziplinen til rallarvegen.

I ziplinen satt jeg rett opp og ned, ganske vanlig som i et sete – egentlig ganske behagelig. Festeanordningen kunne minne om en hybrid av et solid personløfterseil, en ryggsekk og solide klatreseler. Det var en liten lomme bak på ryggen av «personløfterseilet» hvor man kunne ha vannflaske og andre små løse eiendeler. Den hadde 8 punkts fester med seler, som ble festet og strammet. Det føltes trygt.

Jeg vil anbefale freewheel for turen fordi det er litt humpete noen steder, og at regn sikkert i perioder kan gjøre det mer humpete enn det var nå. Sykkelhansker er også kjekt å ha så man ikke svir fingrene på vei nedover når man skal bremse. Det vil også fungere med håndsykkel, og jeg traff både syklister og gående på turen nedover. Jeg brukte min manuelle rullestol, panthera x.

Mesteparten av veien er på fastgrusunderlag, og det var en slakk og fin tur nedover. Det var to oppoverbakker på turen hvor jeg fikk kjenne at pulsen ble høy og at jeg ble litt sliten, men også de var fullt overkommelige for meg.

Jeg brukte ca 1,5 timer på turen nedover inkludert fotostopp, geiter som lå på kryss og tvers over hele rallarvegen og måtte flytte seg litt for meg, et par stopp for å kjøle ned hendene fordi det ble så varmt å bremse (var 26 grader ute denne dagen), og venting på at toget skulle passere ved planovergang for toget. Jeg kjører litt fortere nedover med rullestol enn folk flest, bortsett fra i krappe svinger hvor man ikke vet hvor løs grusen er nedover, så beregn i hvert fall 2-3 timer på turen nedover. Dersom man synes 16 km er for langt så kan man ta turen slakt nedover i ca 3 km fra enden av ziplinen til neste togstasjon, og ta toget tilbake til Flåm derfra (eller opp til Myrdal hvis man skal bytte tog til Bergensbanen derfra).

Det kan være greit å vite at toalettene på togstasjonen er koronastengt, og at det derfor ikke er HC-toalett på Vatnahalsen. Det er toaletter på vandrerhjemmet i Vatnahalsen, men man må opp noen trapper for å komme seg dit, og det er ikke HC-toaletter. Anbefaler derfor å gå på do før man kommer hit! Jeg hadde ikke gjort det, og ble båret av en zipline ansatt og en vandrerhjemansatt opp og ned trappene, og kom meg på do på egenhånd der inne selv på et vis.

Flåmsbanen var godt tilrettelagt for rullestol, men man må ringe og booke rullestolplass på forhånd hos Visitflåm for å være garantert rullestolplass. Jeg ringte telefonnummeret 57632100, og der kan du booke både rullestolplass på Flåmsbanen og zipline.

God tur!
-Solvei-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *