Noen ganger reiser vi fordi vi ønsker å besøke familie eller venner, andre ganger er vi eventyrlystne og reiser til helt nye steder og noen ganger tar man en reise for å ta del i noe større enn oss selv og stå opp for et politisk standpunkt. For meg er juni tradisjonelt en måned for sistnevnte, for da deltar jeg i både funksjonshemmedes Stolthetsparade og Fri’s Oslo Pride.
Hvorfor reise til Oslo for parade? Jo, fordi parader er en viktig politisk arena for kampsaker og et fellesskap som feirer mangfold og stolthet. Vi har kvinnenes 8.mars-tog, arbeidernes 1.mai-tog, 17.mai-tog, klimabrøl og ulike fakkeltog. Tog og parader fører folk sammen og styrker vårt felles engasjement. Funksjonshemmedes Stolthetsparade og Fri’s Pride er intet unntak!
Jeg gleder meg til en tid hvor parader ikke er nødvendig; hvor ingen marginaliserte og diskriminerte grupper må synliggjøre kampen for å leve på like vilkår, med samme rettigheter og med samme trygghet! Frem til da, skal jeg gå i tog for meg selv og for alle de som ikke tør å gå. Jeg skal feire menneskers forskjellighet, og håper at vi som samfunn blir bedre på å romme og verdsette alle mennesker.
Stolthetsparaden
Inspirert av Pride og funkisparader i USA er Stolthetsparaden en fest og protestdag under «Independent Living»-festivalen arrangert av Uloba Independent Living Norge. Norges største feiring av funksjonshemmedes kamp for likestilling feirer vår frihet til å være oss selv, til å bidra med det vi ønsker, til å ta utdanning, til å jobbe, til å være søster, datter, tante eller mamma, til å leve selvstendig og til å reise og utforske verden!
Vi feirer mangfoldet og engasjementet, ressursene som bor i mennesker og vi feirer at folks forskjellighet hører til under det samme VI-et.
Alle som ønsker å være alliert og vise sin støtte for et mangfoldig samfunn kan være med i Stolthetsparaden. Naturligvis er bl.a. Norges Handikapforbund (NHF) og NHF Ungdom med og mange leverandører for frigjøringsverktøyet BPA. Men også Fagforbundet, Press, Skeiv Ungdom, politiske partier og andre allierte stiller med egne faner og paroler. Også ministre og ordfører i Oslo har deltatt i parade og med hilsen!
Jeg er så stolt over at stadig flere tar del i feiringen av Norges største minoritet!
Oslo Pride
Første gang jeg deltok i Oslo Pride var sammen med min fagforening Parat og mange andre engasjerte i YS-familien.
Gjennom vårt felles arbeid for et styrket arbeidsliv med rom for alle, fikk jeg en større forståelse for utenforskapet til flere grupper i landet vårt og deltakelse i Pride falt meg helt naturlig.
Uavhengig av om man selv er skeiv i form av legning eller kjønnsidentitet, så er alle velkommen til å markere at kjærlighet er kjærlighet. I YS går vi med t-skjortene «Blanda drops – lik rett til å være forskjellig!» under parolene «Likeverd i arbeidslivet» og «Solidaritet med mangfoldet».
I likhet med Kvinnedagen handler Pride om at folk ikke skal behandler ulikt på bakgrunn av hvilken kjønn de har. Målet med Pride er at man ikke skal dømmes utfra hvordan man ser ut og kunne delta på lik linje, at alle skal få være stolte, sterke og synlige, og akkurat det roper vi i funksjonshemmedes Stolthetsparade også. Skeive, funksjonshemmede og skeive funksjonshemmede kjemper for retten til et familieliv hvor man kan elske og leve slik man selv ønsker.
Jeg oppfordrer deg til å hive deg med neste gang det er mulig å ta til gatene for fest og protest! Reis til nærmeste by eller start et lokalt arrangement. Ta med deg en kompis, tanta di eller naboen, finn en parole du vil støtte opp om eller hei på deltakerne fra sidelinja – Støtt opp om vår alles like rett til å være forskjellige og at menneskerettigheter skal gjelde for alle!
Øvrig funkisinfo:
For å gjøre reisene mest mulig praktiske pleier jeg å overnatte sentralt på hoteller som Comfort Hotel Grand Central, Clarion Hotel The Hub, Thon Hotel Opera eller Scandic Oslo City. Sistnevnte har ingen dobbeltrom definert som HC, men min erfaring er at flere av de romslige rommene fungerer helt greit.
Begge paradene starter og slutter midt i Oslo sentrum hvor det er relativt lett å komme seg rundt og enkelt å ta en pust i bakken med et enkelt måltid. Mine preferanser for lunsjstopp-i-farta-i-sommersol er uterestaurantene rundt Østbanehallen som Fjøla og Olivia. Food Courten i kjellerne til Steen og Strøm og Paleet har også spennende alternativer og har ofte mindre trafikk på solfylte dager om du trenger å gjemme deg litt fra folkemylderet. Pluss for gode toalett-fasiliteter også. Jeg vil følge opp med et eget innlegg om gode hoteller og matopplevelser senere!
Bli med neste gang da vel!
-Lena-