Trondhjemsnatt

Lena: fast blogger på funkisferier. Reiseentusiast som bruker både manuell og elektrisk rullestol avhengig av reisemål og går innendørs. Utpreget planlegger som blir stadig bedre på spontanitet. Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Nå i sommer-19 har jeg vært to ganger innom Trondheim. Både i juli i forbindelse med Olavsfestivalen og Åge-konsert på Sverresborg i august.

Slutten av Olavsfestdagene kombineres ofte med matfestival og bryggerifestival, og helga etter følges av konserthelg på Sverresborg, så er du usikker på når du skal besøke Trondheim er de første helgene i august en lett anbefaling!

Transport

På ferie ankommer jeg alltid Trondheim med bil slik som nå. Jeg har også bodd ti år i Trondheim og da er det litt merkelig å komme på besøk. Jeg har ellers ikke mye erfaring med busstilbudet i Trondheim, men hører av andre at det er samme utfordring her som mange andre steder med at sjåføren ikke alltid er så serviceinnstilt med rampehjelp. Dette samsvarer med mine få forsøk med buss. Når jeg kommer med fly pleier jeg å kontakt Nettbuss for å få taxi til elektrisk rullestol. Nettbuss har over flere år hatt praksis med at vi kan bestille taxi via dem for flybuss-pris, slik at vi ikke får en annen økonomisk kostnad med reisen. Noen flybusser har også heis, og dersom du reiser utenom verste rushen eller ikke er redd for å stikke deg frem, er også dette en løsning.

Hotellene

I juli reiste jeg for å møte en venninnegjeng og prøvde meg på reise uten assistent. Jeg booket meg inn på Thon Hotell Nidaros og har både plusser og minuser å dele. Det største plusset var et svært serviceinnstilt personale. De hjalp meg å re opp på en spesifikk måte siden jeg ikke har godt nok grep for å flytte på tunge dyner. Hotellet har også kveldsmat inkludert i prisen og også her hjalp de vennlig til med både henting av mat og vaffelsteking! Minusene var et lite HC-rom med særs glatte baderomsfliser (et vanlig problem på hotellet, men ekstremt her). I restauranten er det også trangt om plassen og under frokosten var det enkleste å få hjelp av ei venninne fremfor å få oversikt eller bistand fra hotellansatte. Nok et pluss er kommunal HC-parkering rett utenfor døra!

Neste opphold var sammen med samboer og foreldre på Clarion Congress ute ved Piren ti minutters gange/rulling fra sentrum. Her var planløsningen noe bedre, men å få en elektrisk rullestol inn på badet eller ha plass til å manøvrere personløfter vil bli en utfordring tror jeg. Det var knapt nok plass en liten plaststol i dusjen. Til gjengjeld var restaurantområdet veldig bra med god plass og lett tilgjengelige (dog noe høye) buffebord. Jeg likte det nok så godt fordi det var mulig å sette fra seg tallerken mens man forsynte seg, de hadde en egen ostestasjon og en svelesteker som hele tiden sørget for varme sveler! Hotellet har stor parkeringskjeller, men her var det uoversiktlig med HC-plasser, samt betaling. Kvelden kan avrundes i hotellbaren med takterasse og gode drinker 🙂

Kultur

I juli var vi heldige med at venninnehelga ble avrundet med åpning av Olavsfestdagene. Olavsfestdagene er en kirke- og kulturfestival som arrangeres i Trondheim årlig rundt olsok og på åpningsdagen kan man overvære et mylder av folk sentrert rundt selve pilegrimsmålet, Nidaroskatedralen. Her er konserter og det tradisjonelle Olavsmarkedet med håndverksvarer av høy kvalitet. Arrangørene er gode på tilrettelegge over og rundt brosteiner og ulent terreng, men det kan likevel være krevende om du ikke er dreven rullestolkjører.

Sjarmerende salgsboder i tre foran Nidarosdomen
Sjarmerende salgsboder i tre foran Nidarosdomen

Hovedmålet med besøket senere i august var konsert med Åge Aleksandersen og Sambandet på Sverresborg arena. Trondheim Concert har i fem år arrangert konserter her oppe denne augusthelga og det er en sann fryd å være konsertgjenger på hjul der!

Men først to små minus med konsertarenaen: det er ikke er organisert HC-parkering, eller parkering overhodet, oppe på Sverresborg. Dropper du buss/taxi og kommer med bil, må du enten parkere langt unna eller sjanse på å trenge deg på med gateparkering midt i boligfeltene eller ulovlig parkering oppe i veien opp fra Byåsen butikksenter. Naturligvis får du derfor ingen gode tips for HC-parkering fra arrangørene. Som flere andre arrangement er det også begrenset til én ledsager, noe som resulterer i at vi fire ikke kunne nyte konserten sammen, men sammen hver for oss.

De store plussene gjelder hovedsakling et eget HC-område med god utsikt (dog litt vel lang avstand fra scenen) med stort tilgjengelig HC-toalett med god plass for el.stol. I tillegg har de verter som henter mat/drikke til deg: du betaler til de og får servert uten at verken du eller ledsager må røre på dere. Dette opplever jeg både som ekstra service og trygghet.  HC-området har også egen inngang som du kan benytte dersom du ikke ønsker å gå i kaoset med ivrige medpublikum.

Det er noe helt særegent med Åges Trondhjemsnatt – samspillet med publikum og energien på scenen er til å ta og føle på. Under konsertene Trondhjemsnatt pleier Åge invitere med seg gjester under sin 2,5t lange konsert og i år var Henning Kvitnes og Bjørn Eidsvåg blant de. Mitt høydepunkt var når selveste Sivert Høyem entret scenen og jeg fikk mine to norske favorittartister sammen < 3

Sivert Høyem gjester Åge Aleksandersen og Sambandet. Kveldsbilde av scenen med et hav av publikum foran
Sivert Høyem gjester Åge Aleksandersen og Sambandet

Sverresborg, som er et utendørs Folkemuseum, har for øvrig plass til godt og vell 10 000 tilskuere og Åge blir alltid raskt utsolgt her, gjerne like etter billettslipp året før konsert. Patriotismen er så sterk at Rosenborg til og med flyttet kampstart slik at alle skulle få med seg både kamp og konsertstart!

God tur!
-Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *