Vestlandets utkikksposter på roadtrip

Det er duket for nok en Norgessommer i år og her kommer noen forslag på utsiktsplattåer på ruta Kristiansund – Åndalsnes – Geiranger – Loen – Valdresflye – Flåm.

Atlanterhavsveien, Eldhusøya

En liten omvei fra E39 er Atlanterhavsveien (Fv64) mellom Kristiansund og Molde. Trolig en av Norges mest fotograferte veistrekninger langs kysten og er sikkert godt kjent for flere av våre lesere. Men visste du at du kan parkere på Eldhusøya og gå svevestien rundt øya. Du får nærmest få følelsen av å stå midt i havgapet.

Youtube-video fra Atlanterhavsveien

Åndalsnes-Valldal, Trollstigplattået og Gudbrandsdalsjuvet

Langs Fv63 mellom Åndalsnes og Valldal ligger berømte Trollstigen med Trollstigen Kafé og utsiktspunkt på toppen. Den største utsiktplattformen stikker ut over fjellkanten og svever 200 meter over Trollstigen, men det er dessverre trapper i store deler av attraksjonen for å komme hit. Den første utsiktsplattformen er dog universelt utformet. Jeg syns gangveiene var i smaleste laget og følte meg veldig brautete når alle måtte stå stille når jeg passerte. Har man en manuellstol og kan forsere trapper får man nok mere utav besøket enn jeg gjorde. Klikk deg inn på Fjord Norges nettside her og bedøm selv.

Uansett var det en opplevelse i seg selv å kjøre Trollstigen. Trollstigen i seg selv er svært bratt og det lønner seg å bremse på girene om man kjører den nedover, for meg med ombygd bil betyr det at det beste er å kjøre veien opp. Merk deg at Trollstigen er stengt om vinteren. Veien blir, avhengig av vær og snøforhold, åpnet i mai/juni.

Lengre mot Valldal kan du også stoppe ved Gudbrandsdalsjuvet. Nasjonale turistveger skriver at utsiktspunktet «ligg vakkert til i Valldalen med steile fjellsider, elva og juvet på nært hald. Her har elva Valldøla brukt tusenvis av år på å lage djupe jettegryter og finurlege formasjonar i fjellet. Utsiktsplattforma ser ut som ein krans i terrenget og leier ned til Gudbrandsjuvet kafé som ligg heilt på kanten av den brusande elva«.

Gudbransjuvet
Bilde av Gudbrandsdalsjuvet fra Flickr.

Geiranger Skywalk

Ferden kan gå videre til Geiranger hvor det finnes utallige små utkikkspunkter langs Geirangerfjorden. Om du virkelig vil oppleve et knall utsiktsplatå anbefaler jeg deg å kjøre til Dalsnibba til Geiranger Skywalk 1500m over havet. Kjører du helt opp kan du rulle ut på platået som har rekkverk av glass som gir oss rullende gode muligheter for å nye utsikten. Fra platået kan du se ned til Geirangerfjorden og mot fjellene som omgir deg.

I følge Visit Norge er dette Europas høyeste fjordutsikt fra bilvei. Har du med deg et mobilt og modig reisefølge kan du være riktig så heldig med et skikkelig insta-blinkskudd.

En mann sitter på en steinhylle ut mot fjellkanten. Utsikt ned mot Geirangerfjorden.
Min samboer på oppdagelsesferd!

Loen, Loen skylift

Bilde tatt fra vogna på vei opp Loen Skylift. Ut av vinduet ser man ned til vannet.
Jørgens bilde tatt fra vogna på vei opp

Lenger sør finner vi Loen Skylift som var på alles lepper i fjor føltes det som.

Jørgen har skrevet om sitt besøk til Loen i dette innlegget – «En fantastisk utsikt og populært sted. Det hadde vært god plass til flere personer som bruker rullestol. Det var heller ingen høydeforskjell med tanke på ombordstigning. Kapasiteten i vogna er 35 personer pr tur. Turen i selve skyliften tar alt i fra 5-7 minutter hver vei«.

Loen Skylift er åpen året rundt og det er ca 1000 meter opp til toppen av Hoven.

Sjekk også ut nykommeren Romsdalsgondolen i Åndalsnes her som har planlagt åpning mai 2021 – «En 5 minutter lang gondoltur fra fjorden til Nesaksla. Kaffe, kake, lunsj eller en god middag fås kjøpt på toppen. Du har tid til å nyte den fantastiske utsikten og gå langs de forskjellige tilrettelagte stiene før du tar turen ned igjen til sentrum«.

Valdresflye, Vargebakkane

Sommerstid kan du kjøre videre inn i landet via Lom og over Valdresflye. Her finner du blant annet en liten parkeringsplass kalt Vargebakkane. Ved første øyekast ser det kanskje ikke ut som det mest spektakulære stoppestedet, men du kan fort bli overrasket av dyreflokker.

Kom forresten en sidekommentar fra min samboer at jeg ikke kunne skrive om bilferie og Lom uten å nevne at man simpelthen MÅ nyte en kanelknute fra Bakeriet i Lom. Her kommer du greit inn med rullestol og det er tilgjengelig kundetoalett i første etasje.

Tilbake til utkikkspunkter lang veien!

Flåm, Stegastein

Kjører du E16 til Flåm bør du ta deg en liten sightseeing-avstikker til Stegastein utkikkspunkt.

Utkikksplattformen henger 30 meter ut fra fjellsiden og 650 meter over fjorden og tilbyr en svært luftig panoramautsikt. «Et mer fantastisk utsyn over fjorden, fjellene og det flotte fjordlandskapet skal du lete lenge etter» – Visit Norge

Enden av plattformen har rekkverk av glass slik Geiranger Skywalk og gir oss sittende god utsikt!

Stegastein
Bilde av Stegastein fra Flickr. En utkikksplattform i tre bygget ut fra fjellsiden.
Utsiktsbilde Kårdalen

Anbefaler deg samtidig og ta den historiske Flåmsbanen. I dette innlegget kan du lese om Solveis togtur og Ziplineventyr. Solvei tipser: Flåmsbanen var godt tilrettelagt for rullestol, men man må ringe og booke rullestolplass på forhånd hos Visitflåm for å være garantert rullestolplass. Jeg ringte telefonnummeret 57632100, og der kan du booke både rullestolplass på Flåmsbanen og zipline.

Helle-Viv har sendt oss dette bildet oppe fra Kårdalen fra hennes Flåmtur. Også her er rekkverket av glass som gjør det langt enklere for oss som sitter å nyte utsikten.

Kommenter gjerne under innlegget hvis du har flere tips til utkikksposter på Vestlandet!

Og du… God tur da!
-Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *