Drammen

På tide med et reiseinnlegg om egen by! Da min medblogger Anne kom på besøk og spurte «Hva gjør man som turist i Drammen?» måtte jeg tenke meg godt om. Hva gjør man som turist i egen by? Jeg må innrømme at det første som poppa opp i hodet var hvor er det best å spise og drikke 🙂 Derfor begynner også innlegget her med det og så kommer det mer kulturelle ting lenger ned!

Lena: fast funkisblogger som er en smule spontan, delvis rullende, utprega planlegger og stor reiseentusiast! Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Ja takk, begge deler, sa Brumm

Stadig hører jeg om nye restauranter som jeg får lyst å prøve, og det føles nesten som om Drammen har et spisested for hver femte innbygger. Det betyr variasjon og (nesten) noe for enhver smak! Samtidig er det slik at det stenger og åpner restauranter hele tiden og siden dette innlegget ble påbegynt i fjor sommer måtte jeg slette to anbefalinger grunnet avvikling.

Tapas

Fem tapasretter på ei fjøl

Da jeg først flyttet til Bragernessiden i Drammen var det lille sjarmerende tapasstedet Anchas Bodega en av mine nærmeste naboer og ble hyppig besøkt. Mest for atmosfæren og særs god service, men absolutt også for god tapas! Med sitt smale lokale, lærtrukkete stoler, båser, svære vintønner og mørk belysning er Anchas ypperlig for datenight eller en kveld på byen med gode venner. Begynn med et deilig tapasmåltid og avslutt med mer vin, øl eller drinker – Anchas stenger ikke før to i helgene!

Meza Libre er nok en nyåpnet tapasrestaurant på Bragernes som jeg har hørt mye bra om. Selv har jeg kun vært hos storebror Meza 52 på Union Brygge som hittils er mitt tapas favorittsted. Det jeg liker så godt her er at rettene er litt større og har noe tilbehør som utfyller retten for deling.

Pizza og burger og sånn

Lokalisert like ved Paviljongen på Union finner du Drammens ultimate pizzasted; That’s Amore. De presenterer seg best selv: «Vår Italienske pizzaioloer leker seg med de beste råvarene i en kompromissløs jakt på den perfekte pizza! Hos That’s Amore henter vi inspirasjon fra den klassiske pizzaen i Napoli. Det tar oss 72 timer med langtidshevning før pizzadeigen er perfekt og klar. “Vår pizza er myk, tynn, og lett”. Et lite minus med atmosfæren i restauranten syns jeg, men maten veier så til de grader opp. Jeg anbefaler nummer 19. Montanara all`Entrecôte: Dobbelt stekt pizza, først fritert deretter stekt i vedovn. Parmesankrem, ovnsbakt cherrytomater, ruccola, entrecôte i skiver, parmesan i skiver – altså, hallo??!

Følger du elva bort til Strømsø Torg finner du Rekord Bar – ikke akkurat et kulinarisk høydepunkt, men leter du etter en levende bar med stort utvalg av øl og ønsker en smakfull liten burger ved siden av, er dette stedet å dra. Minus for at man først kommer inn ved hjelp av manuell rampe som må tas ut og at toalettfasilitetene er vanskelige med stol (du vet type personaltoalett blandet med lager). Pluss for stemning, serviceinnstilling, shufflebord og Bingokongen-events!

Shuffleboard og afterwork-stemning finner du også max på Barkaden tilbake på Union. Her er også tilgjengeligheten veldig god. Er du i det kreative hjørnet arrangerer Barkaden bl.a. Paint’n Sip – pensel i den ene hånden og et glass i den andre 🙂

Midt på Bragernes, i samme bygg som kinoen, ligger O’Learys og her kan du kombinere sportsbar, mat, pub og arkadestemning eller bare ta deg en runde bowling eller shuffle.

Firedelt bildecollage: to av shuffleboard og plakat med regler, to av oppstilte fargerike bowlingkuler og bowlingbane med hjelpemiddelrampe.
Bowlinghallen har hjelperamper i to ulike størrelser for de som ikke kan kaste bowlingkulene selv.

Tilbake til burgere og annet snacks!

Sommerstid er burger eller salat på uteserveringene til Jonas B og Pigen noen av mine favoritter. Begge har to-tre små trappetrinn for å komme inn, men sistnevnte har trinnløs inngang om du får hjelp inn bakveien. Minus for inngang, nivåforskjeller og «HC-toalett» som ikke kan kalle HC-toalett. Pluss for variert meny inkl. tapas som ikke er like spisset mot det spanske kjøkkenet.

Når jeg skal kose meg litt ekstra…

Café Bragernes er en av mine yndlingsrestauranter på Bragernes torg. Menyen har desidert størst utvalg på lunsj-smørbrød med danske vibber, men også nydelige middagsretter.

Velg mellom alt fra Københavnerfat til andeconfit med deilig tilbehør.

Lokalet er derimot trangt og med elektrisk rullestol føler man raskt at man sperrer veien, så jeg foretrekker uteserveringa om sommeren 🙂 Toalettet blir en utfordring om du har elektrisk rullestol så for toalett anbefaler jeg heller kinoen rett over gata.

Like før jul besøkte jeg og samboer Ask & Loke for første gang. Her prøvde vi en deilig 5-retters meny som var vel verdt pengene med mange nye smaksopplevelser.

Også her er lokalet noe trangt og selv om servicen var helt ypperlig, påvirker det helhetsopplevelsen når jeg føler meg malplassert nærmest kjøkkenet fordi det er der det er best plass.

Becks Brasserie & bar borte på Union kan derimot anbefales både grunnet mat, plass inni lokalet, uteservering og toalettfasiliteter. Tok med meg assistentgjengen på julebord her og vi hadde en veldig fin kveld.

Kawa er nok et restaurant/bar-konsept i Drammen lokalisert på bryggekanten. Var her i forbindelse med en sommerlunsj med jobben. Opplever rettene som noe annerledes enn man får mange andre steder og valget mitt falt da på en crispy and salat. Andre på bordet ble godt fornøyde med sine fisketacoer og burgere. Flere av oss nøt også en forfriskende pasjonmocktail – faktisk er det noe jeg nesten alltid bestiller på restaurant!

Elvepromenaden, Kunst Elva Rundt og Elvefestivalen

Om du ikke klarer å velge kan du vandre langs den koselige elvepromenaden mens du tenker deg om. Grusstien er bred og fast nok for både el.stol og en manuellstol dersom man tar i litt. Da jeg bodde i sentrum gikk jeg ofte turer her.

Gangbrua Ypsilon i bakgrunnen. Store trær og stille vann som speiler seg i Elveharpen (ei stor rustfri stålkule).
Gangbrua Ypsilon i bakgrunnen. Store trær og stille vann som speiler seg i kunstverket Elveharpen. Elveharpen er ei stor kule i rustfritt stål som omdanner Ypsilons svingninger til vakre toner.

I 2014 fikk Drammen kommune utmerkelsen Årets grønne park for parkene langs elvepromenaden.

I august arrangeres det også Kunst Elva Rundt hvor 100 kunstnere stiller ut kunst for salg langs elva. I år arrangeres det søndag 13.august. Selv om du ikke tenker å kjøpe noe er det veldig trivelig å oppleve arrangementet 🙂

Og så må jeg selvfølgelig nevne Elvefestivalen som også arrangeres i august. Dette er virkelig Drammens store folkefest. Byen fylles med større utendørskonserter og en mengde gratis-arrangementer spredt over hele byen.

Etter ti år i Trondheim ble det for meg selvsagt å se selveste Åge og Sambandet på min første Elvefestival 🙂

Bildecollage av Åge og Sambandet på scenen pluss festklare Lena og venninne som tilskuere.

Kom i humør med denne videoen fra 2021 av Drammen24:

Ut i naturen oppe på Spiralen

Spiralen er Drammens mest kjente turistattraksjon. Du kjører seks og en halv runde i en spiralformet tunnel opp gjennom fjellet til Spiraltoppen. Tunnelen er nettopp oppgradert med lysinnstallasjoner og jaggu møter du ikke på selveste Spiraltrollet med familie inni der også. Oppe på Spiraltoppen er det godt med parkeringsplasser og toalettfasiliteter.

Spiralen Café har sommertid både inne- og uteservering, og det er også benker plassert ved utkikkspunktene for deg som heller vil nyte medbrakt niste. Et av benkesettene har også åpning midt i benken slik at vi rullende slipper å knote oss til på enden.

Bildecollage: benkesett med åpning for rullestol, utkikksbilde, benker og bord inne fra caféen, skilt.
Skilt-tekst på caféens uteservering: Termos og matpakke kan kun benyttes av personer over 80 år i følge med sine foreldre! Alle andre kjøper mat og drikke her på Spiralen café.

Det er nettverk av gode stier her i Bragernesåsen og innover i Finnemarka. Her kommer man virkelig tett på naturen. Noen av stiene er dog i vel kupert terreng som gjør at jeg av og til må snu dersom jeg har min kombo inne/ute el-stol, x850’n er dog aldri problem.

Landfalltjern

Sommerstid drar jeg ofte opp til Landfalltjern. Med HC-bevis er det gratis parkering. Selve terrenget er ypperlig for mitt behov og jeg kommer med lett rundt med kombo inne/ute el-stol. Fra parkeringen er det en lang gressplen ned mot stranda og vannet, men bakken er fast og fin og rulle på bare man er obs på kurvene i terrenget. Man kan velge å sette seg ved noen av de få parkbordene eller slå seg ned på bakken eller berget.

Det jeg liker best er at strandlinja er veldig kort og sanda er rimelig fin og fast. Det gjør at jeg med svært begrenset gangfunksjon klarer å komme meg ned i vannet kun med en støttende hånd.

Oppe ved parkeringen ved Landfalltjern har kommunen også et helt ok HC-toalett. God plass inne og tilbygd rampe utenfor. Dog er kanten inn døra akkurat noe for høy for enkelte el-rullestoler, deriblant min.

Drammensbadet

Inngangspartiet til Drammensbadet

Er det vinter eller du er mest glad i å bade inne kan du ta turen til Drammensbadet. Selv er jeg ikke veldig imponert over tilgjengeligheten, men det funker. Her er mine tanker

  • HC-garderober: et av få steder jeg har vært hvor de både har en større dame-HC og herre-HC + en separat HC-garderobe for mikset kjønn. God plass og man får eget inngangsbånd med tilgang til HC-garderober slik at kun oss med behov kan bruke de.
  • Badsstuer: dessverre lokalisert inne i tilknytning til dusjene i de ordinære fellesgarderobene.
  • Idrettsbassenget har mange baner og man får ofte en bane for seg selv. Badet har en mobil heis som kan løfte deg inn og ut av bassenget. Denne har vist seg å være noe humørsyk og ikke alle ansatte kan å bruke den. De hjelper dog hverandre, og den tiden jeg var der ukentlig ble flere drevne på bruken av den.
  • Bølgebassenget er helt ok, men mest for barna naturligvis. Kommer til på siden om du vil være tilskuer.
  • Varmebassenget syns jeg er litt for kaldt til å kalles et varmebasseng, men det er kanskje bare en smakssak og kanskje er jeg skjemt litt bort med det deilige varmebassenge på Pirbadet i Trondheim. Pluss for støpt rampe ned i vannet.
  • Kursbassenget er hovedsaklig er åpent for alle i helgene og to timer på kvelden. Betydelig varmere temperatur. Dette har en bred trapp med dype gode trinn. Minus for ingen rampe.
  • Utebadet kan man greit manøvrere seg med stol rundt på området, men den eneste rampa ned i vannet er så bratt at jeg ikke har sjans å stå på den uten massiv støtte. Klarer å komme med ned og opp med et nødskrik om to stykker støtter og drar. Max skuffet over så dårlig tilgjengelighet på et kommunalt foretak.
Friedelt bildecollage: to bilder av flyttbar stolheis (et plastsete hengende i en løftearm), ståltrapp ned i velværebasseng og støpt rampe ned i vannet
Tilgjengelighet inne på Drammensbadet

Shopping

I Annes ånd tenkte jeg å avslutte med litt info om shopping 🙂 Drammen har det meste man finner andre steder i landet, men få av de riktig store kjedene eller butikker som virkelig skiller seg ut etter min mening.

Når været er fint tusler jeg gjerne rundt i sentrum og gågata som strekker seg fra Bragernes torg. Butikkene her har generelt god tilgjengelig og du finner også senteret Magasinet her. Det er ikke overveldende mye utvalg her og jeg drar nok kun hit dersom jeg skal noe særskilt.

Jeg må innrømme at det sterkeste trekkplastret for meg er donut-shappa Hawker der de har de saftigste hjemmelagde donutene. Mine favoritter er smash, cheesecake eller marengstopping med pasjonsfyll. Lunsjpretzelene med hvitløkskrem, rød pesto og chorizo er også deilig, men på ingen måter en sunn lunsj!

Jaja, så havna jeg visst innpå mat igjen, men seriøst – sjekk ut instagrammen deres via lenke i bildet og du skjønner hva jeg mener 🙂

Av kjøpesenter foretrekker jeg Gulskogen senter som du kjører til eller tar buss/tog fra sentrum. Gulskogen er stort og har det meste av butikker – alt nesten.

Det var det jeg hadde om Drammen i denne omgang – velkommen hit!

-Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *