Middelhavscruise

Lena: fast blogger på funkisferier. Reiseentusiast som bruker både manuell og elektrisk rullestol avhengig av reisemål og går innendørs. Utpreget planlegger som blir stadig bedre på spontanitet. Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Reismålet denne gangen var Middelhavscruise med Royal Caribbeans –Jewel of the Seas-. Jeg kan anbefale turen til alle med bevegelsesutfordringer, men gjør oppmerksom på at ikke alle havner var tilgjengelig for elektrisk rullestol.

Reiserute

Cruisehavnene var: Roma (Italia), Ajaccio (Korsika), Toulon (Frankrike), Barcelona (Spania), Valencia (Spania), Palma de Mallorca (Spania) og Napoli (Italia). Vi ankom normalt sett havnene kl07 om morgenen med avreise igjen kl17.

Jeg hadde lenge tenkt på cruise som en god måte å oppleve mye på kort tid uten for krevende reiseetapper. Da to kollegaer i 2016 begynte å drodle på ideen om å samle ei gruppe som kunne reise sammen, slang jeg og søskenbarnet mitt oss på! På denne reisen var vi flere med funksjonsutfordringer sammen. Siden det nå er noen år siden, blir denne bloggposten mer generell.

Flyreise, transfer og cruisefasiliteter

Royal Caribbean fremstår som veldig ryddig ved booking og organisering av hva de klassifiserer som spesielle behov. Siden det ble pakkereise inkludert fly og alt ble organisert av Royal Caribbean valgt jeg å ta med både elektrisk og manuell stol på denne reisen. Mest fordi jeg helst bruker elektrisk som gjør meg mer selvhjulpen og sparer krefter for reisefølge og fordi jeg ville sikre meg å få oppleve alle havner dersom elektrisk ikke ville fungere hvert sted. Jeg fikk ha med begge rullestolene som nødvendige hjelpemidler gratis

Ankomst på flyplassen i Roma ble en heftig affære med nøkkelordet: Attenzione! I italiensk brautende stil ble vi møtt og kraftig dirigert av flyplassansatte og guider fra Royal Caribbean. Det gjaldt å finne bagasje og rullestoler kjapt og henge på damen i front som delte det øvrige passasjermyldret med myndig stemme – Attenzione! Attenzione! Hele seansen gav meg assosiasjoner til en strengere fortelling om Moses og Rødehavet. Selve transferen gikk med nød og neppe da de likevel hadde kalkulert litt for lite plass til oss og alle rullestolene, men det gikk. Fordelen med cruise er også at innsjekk foregår tett etter transfer og bagasjen merkes og bringes til lugar for deg.

I motsetning til mine kollega hadde jeg spart litt på å booke en innvendig HC-lugar og opplevde at denne var noe romsligere – overraskende romslig med god gulvplass både foran og rundt senga, samt på badet. Det var til og med elektrisk døråpner til badet! Verdt å merke seg er at båtene har et strengt regelverk for evakuering og HC-lugarene er merkverdig nok ikke på samme plan som oppsamlingssted, så her må du være tydelig på behov i forkant om uhellet skulle være ute. Plassen til å manøvrere seg frem ellers på båten var variert og det gjelder å gjøre seg raskt kjent med hvilke heiser som tar deg enklest dit du vil, og bruker du manuellstol vil du fort bli sliten av alle vegg-til-veggteppene i korridorene og mange av fellesområdene.

Når det gjelder måltider hadde Royal Caribbean plassert oss strategisk nært inngangen ved middagsservering og buffetrestauranten har god plass både rundt matstasjonene og bordene (noen bord hadde også HC-merking på, men der følte jeg meg litt på utstilling). Jeg anbefaler bordsetting kl. 21:00 slik at man har god tid til å slappe av og skifte etter havnebesøk.  Man har også gratis roomservice tilgjengelig gjennom dagen.

Så var det kvaliteten på maten da. For min del fikk jeg flust av spennende matopplevelser og ble overrasket over kvaliteten siden cruise er all-inclusive på mat. Verre var det for reisefølget som hadde registrert matallergier på forhånd for her sviktet Royal Caribbean voldsomt. Selv etter gjentatte klager til servitør, hovmester og restaurantsjef fikk de aldri grepet på allergier og kosten ble kjedelig og særs lite variert. Som plaster på såret fikk vi en kveld i båtens biffrestaurant som ordinært koster ekstra, men opplevelsen gav en bismak på hele turen.

Korsika

Roma ble kun avreise og ankomsthavn for oss, og vi besøkte aldri byen. Første stopp ble derfor Ajaccio på Korsika. Her kom vi i land rett fra Cruiseskipet og det var enkelt å få med elektrisk rullestol. Selve Korsika består av mye bakker, smale gater, høye fortau og brostein, men jeg kjørte bare en del i veien, så gikk det greit. Det var helt fantastisk å bare vandre rundt og se seg om. Vi fant også en fin liten badeplass på motsatt side av øya, men her måtte jeg plassere rullestolen oppå veien og få hjelp ned klippetrappa.

Tilbake på båten rakk vi litt mat i buffeen, før litt avslapping og fiksing til kvelden. Før middag gjorde vi tradisjon av å møtes på dekk for en drink i solnedgangen 🙂

Bildecollage: svømmetur i middelhavet, havna i Korsika og salatlunsj i Toulon

Toulon (Provence)

Vi fortsatte ferden inn til fastlands-Frankrike og havnebyen Toulon. Her måtte vi over på en tenderbåt for å komme oss fra skipet til havna. Jeg prøvde å få informasjon om tilgjengeligheten, men ingen turte å si noe sikkert. Derfor valgte jeg den manuelle stolen da denne kan slås sammen og løftes over ved behov. Fordelen med dette var også at vi enklere kunne hive oss med et slik turist-tøffetog. Både guide og medturister var veldig hjelpsomme med å løfte meg inn i vogna og rullestolen fikk plass bak. Dette var en veldig fin måte å oppleve små nydelige deler av byen vi aldri ville orket å besøke til fots.

Vi gikk av toget i sentrum og havnet midt i et enormt fargerikt og smakfullt fruktmarked så langt øyet kunne se. Torget og smågatene vrimlet ellers av små nisjebutikker og fortausrestauranter. Hva passet vel bedre enn å nyte fransk salat med tilhørende deilig hvitvin på et lite bord med klappstoler dekket med hvit og rødrutete duk?

Barcelona

Neste havn, Barcelona, var eneste sted jeg hadde besøkt før. Mulig det påvirket at vi la opp til en slapp dag i de herlige smågatene ved siden av LaRambla som er hovedturistgaten gjennom byen. På båten hadde vi dessuten fått nyss i at det var et godt stykke fra skipet til sentrum, og at bussene ikke var tilgjengelige, og jeg turte ikke ta den elektriske rullestolen i frykt for å ikke komme med. Dette overrasket meg, da Barcelona ellers er kjent som en svært god tilgjengelig by for rullestolbrukere. I havna i Barcelona er det like greit å gå forbi den første svære køen som selger shuttlebussbilletter, og heller gå ut til lokalbussene til en brøkdel av prisen og som kjører til enden av LaRambla. Bussene har utfellbar rampe, slik som bussene i Norge. Problemet er bare at du går inn fra bar bakke og hellingen blir veldig bratt. En av reisefølget som kun hadde el.stol måtte snu og gå tilbake til skipet grunnet dette.

For vår del ble turen inn like magisk som forrige besøk. Barcelona har så utrolig mye å by på spesielt av arkitektur og kunst, og man kan gå timesvis å bare se opp på spesielle byggverk. Har du som leser konkrete tips til steder man bør gå, må du gjerne kommentere under! Vi valgte altså å tusle gjennom smugene i gamlebyen som ligger tett inntil LaRambla. Du finner lett frem dit, men kan mulig gå deg litt bort og ende på en sjarmerende uterestaurant med den spanske tradisjonelle retten paella. Barcelona er også et shoppingmekka for alle ønsker. En enkel shoppingguide finner du her. Jeg anbefaler for øvrig La Sagrada Familia og Parc Guell på UNESCOs verdensarvliste. En av de bedre konkrete Barcelonaguidene finner du her.

Valencia

Tapasbilde
Ekte spansk tapas med Sangria – mmmMmm!

Hvis jeg må velge en yndlingshavn på turen, er det Valencia. Makan til tilgjengelig by og vakre byggverk. Tilgjengelighetsmessig var shuttlebussene utstyrt med heis for elektrisk stol og man velger klokkeslett vi ville tilbake hvor de holdt av plass. De stoppet strategisk nok i enden av shoppinggata, men vi gikk raskt gjennom. Siden tiden man har på land anbefaler jeg å gjøre litt research på hva man vil prioritere og hvor man skal gå. Dette gjelder for så vidt alle havner. Både hovedgater og gatene i gamlebyen var gode å trille rundt i.

Etter byvandring langs katedralen og Plaza de Toros (inspirert av Romas Colloseum), avsluttet vi en herlig dag i Valencia med nydelig tapas og sangria som nærmest er obligatorisk  i denne byen. Anbefaler deg for øvrig å få med deg La Lonja som er å finne på UNESCOs verdensarvsliste og er en samling imponerende gotiske bygninger.

Palma de Mallorca

Fra Valencia gikk turen til Palma de Mallorca. Tidligere har jeg vært på chartertur til Mallorca, men aldri besøkt selve byen. Vi hadde mulighet å ta elektrisk rullestol med, noe jeg var veldig glad for.

Lysets katedral på Palma de Mallorca
Lysets katedral på Palma de Mallorca

Det store høydepunktet her var den majestetiske gotiske katedralen La Seu, kalt ”Lysets katedral”. For å komme opp til katedralen er det heftige bakker som jeg ikke tror vi hadde klart å forsere med ren kvinnekraft. Rundt katedralen og ned mot stranda er det flust av smågater med små koselige butikker og restauranter. Selve gatene er ok å kjøre på, men det var få butikker jeg kunne komme inn i. I likhet med Barcelona er byens befolkning noe mettet på turister og var av den grunn heller ikke veldig behjelpelige, men mulig vi bare hadde uflaks med hvem vi spurte. Vi droppet besøk inn i katedralen da dette ikke var lett med rullestol, og nøt heller utsikten og gatevandring. Før vi ro tidlig tilbake til skipet for lunsj og chill på dekk før kveldens aktiviteter.

Napoli

Napolipizza

Etter en dag til havs nådde vi siste havnestopp før retur fra Roma, nemlig Napoli. Her er det muligheter å ta en dagstur til Pisa, men vi orket ikke finne ut hvordan dette kunne fungere med rullestol. Cruiseskipet la til nært det som kunne ligne på et sentrum. Et noe grått og skittent sentrum for min smak. For oss var det lite imponerende i det vi rakk å utforske med elektrisk rullestol, og siden vi var i Italia brukte vi heller tiden på pizza og ekte gelato 🙂

Håper dette har inspirert reisehjulet – Cruiseferie for oss var virkelig mange opplevelser for penga og til lav energibruk!

God tur!
-Lena-

Ekstratips:
Curbfree with Cory Lee er en amerikansk reiseblogg. Han skriver om ti tilgjengelige cruise rundt omkring i verden på 10 Wheelchair accessible cruises to consider for your next vacation

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *