Sitski-destinasjoner i Norge

Kvitfjell – Hafjell – Beitostølen – Norefjell – Kongsberg – Tryvann

Det er på tide å planlegge vinteren, og her forteller Lin Christine og Lena, om våre erfaringer fra diverse skibakker på Østlandet.

Stemningsbilde fra skibakken: Lena i skikjelke og assistent Henning kledd i gul skibukse og rød jakke. I bakgrunnen ser vi flere skinedfarter

Du får ikke bedre stemningsbilde enn dette av Lena og assistent Henning fra en skitur til Kvitfjell – et skikkelig blinkskudd av Hennings kjæreste. Denne turen var den andre i rekken av ski-førjulsturer med ei venninne og hytta var fylt av oss, tre assistenter og to kjærester. I de senere årene har vi også hatt mange fine dagsturer i lokale skibakker, men det er jo kjekkest med ei trivelig hyttehelg gode fellesmåltider, lange dager i bakken, lunsj på hytta og badstu for frosne kropper! Her kan du lese om noen av våre slalåmerfaringer : )

Både Kvitfjell og Hafjell byr på lange bakker og lange heiser som er et stort pluss for Lena som kjører biski sammen med ledsager og for Lin som både har erfaring fra sitski og som nå har trent seg opp til å stå på ski. Jo færre heisturer, jo bedre! Det er også tydelig at de er gode på opplæring av ansatte, da vi alltid fikk god hjelp til heisen.

Selfie av to Lin og Lena i ullklær. I bakgrunnen ser vi et tretak og to skitupper som stikker opp.

I Kvitfjell har vi forsøkt to ulike overnattinger – en gang på Varden og en gang på Kvitfjells solside, Vestsiden, hvor vi bodde på hytta Panorama. Vestsiden er absolutt å anbefale med flere, mindre isete og lengre løyper og mer sol som gjør det enklere å holde varmen på lange dager. Panorama har både god planløsning og romløsning, samt gode parkeringsmuligheter. Hytta skryter på seg ski-in-ski-out-muligheter, og selv om det var det, var det ikke veldig enkelt og vi endte med litt uplanlagt pudderkjøring utenfor løypa for å komme fra og til.

Vi kjenner ofte på verdien av å ha assistanse i hverdagen, og på skiturer kan vi virkelig ikke annet enn å skryte av assistentene våre. De er så utrolig dyktige og tar ansvar for at turen skal bli vellykket for oss alle. Assistentene er hovedsakelig på jobb og gjør alt det praktiske slik at vi har energi til å nyte at vi er på skitur og ikke minst at vi kan være sammen med venner og kjære uten å være avhengig av at de gjør alt. Samtidig blir vi på tur bedre kjent og får brukt litt tid sammen på kvelden som en gjeng.

En snødekket Lena i biski. I bakgrunnen ser man toppen av skiheisen og tett snøvær.
Fjellvettregel #4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

De neste to bildene er fra to opphold på Beitostølen og beviser helt klart at Lena ikke alltid har vært heldig med været : D

Her på Beitostølen har de god erfaring med sitski-kjørere og eventuelle ledsagere siden Beitostølen Helsesportsenter praktisk talt ligger rett ved. Bakkene er også gode brede nybegynner-bakker. Du kan ta en 2er-heis opp på toppen av fjellet for lengre nedfart, men denne prøvde Lena bare en gang siden 2er-heiser er noe kronglete med skikjelke.

Rett over dalen finner du også løper i Raudalen for de mer vågale.

Lena i biski med assistent stående bak. De står på kanten av en bakketopp og ser utover dalen.

Etter at vi flytta sørover har vi også besøkt lokale bakker som Norefjell, Kongsberg og Tryvann. Om man er dreven på sitski og liker svarte løyper funker Norefjell veldig bra, men om du trenger blå/røde løyper bør du parkere på kaféstasjonen midt i løypa for å unngå nederste del av anlegget. Nederst har du nemlig kun valget mellom svart løype eller en svært smal blå sikk-sakk. Personlig savner Lena også lange heistraseer, da Norefjell har veldig mange korte heisetapper. Lin Christine derimot, storkosa seg på toppen med brede bakker og knall utsikt!

Lena trives mye mer i de lange bakkene i Kongsberg. For en dagstur får vi variasjon og godt tilgjengelige pauselokaler. Noe kronglete adkomst til stolheisen, men de hjelper til med det man trenger og man kommer fort inn i flyten. Sist tur testa vi til og med ut parkløypa, men jeg må innrømme at jeg da frykter mer for liv og lemmer enn jeg nøt skikjøringa : D

Sitskikjører med ledsager i aksjon!

Tryvann er overraskende enkel å ta en tur i og i år dekker årsabonnementet både Tryvann, Drammen og Kongsberg. Pluss for pølsebu, brede bakker og enkel påstigning til heis, men minus for avstigning. Det er noe bratt på toppen av heisene og ikke alle kunne sakke farta, slik at vi måtte være godt taima med hverandre for å unngå fall. Foreløpig ikke Lenas favorittskisenter, men det er nok fordi jeg enda har til gode å suse ned Wyller! Det står øverst på to-do-lista når neste sesong åpner igjen!

Kjører du sitski eller biski med eller uten ledsager? Send oss din historie til funkisferier@gmail.com!

-Lin Christine & Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *