Bornholm – Danmarks østlige øy

Gjesteblogger på Funkisferier, Torill, er gift og har både to voksne barn og fem barnebarn. Hun har en ivrig reisefot og har blant annet sendt oss denne fortellingen fra Bornholm, Danmark.

I fjor sommer leide vi sommerhus i 14 dager på Bornholm. Alt i alt er Bornholm en litt plundrete øy å komme rundt på med rullestol, men min mann og familie er derfra så vi tar garantert turen igjen! Om man har gode hjelpere og manuell rullestol er det mange fine ting å oppleve på denne lille øya med sine 30km på tvers.

Bornholm er en av Danmarks østligste øyer og kalles også for klippeøya, siden klippeforekomster er vanlige.

Ferjen over til øya var greit tilrettelagt for rullestol.

Latemaranen Max går fra Ystad sør i Sverige og overfarten tar 1 time og 20 minutter. Billetter bestilles hos Molslinjen og man kan enkelt booke veldig rimelige HC-billetter online.

Bilde: fra overfarten

Sommerhuset vi leide var på ett plan, men ikke tilrettelagt. Fikk leid en dusjkrakk fra hjelpemiddelsentralen der nede for 400 kr. Hjelpemidler kan leies hos hjelpemiddelsentralen Bornholm på Tlf.004556925400, men husk at du må bestille før du reiser.

Man kan også leie handikapvennlige sommerhus f.eks hos Dansommer Bornholm eller NovaSol som har kontor i Norge. Ønsker du heller å bo på hotell kan jeg anbefale Green Soulusion Hotell i Rønne som er handikapvennlig; de har både rom og leiligheter, samt en bra restaurant. Rønne er forøvrig største byen på Bornholm.

By, land og mat

Det er noe trangt og komme rundt i byene på grunn av smale gater og mange turister. Øyas middelalderborg, Hammershus Festning, er derimot godt tilrettelagt.

Landskapsbilde opp mot Hammershus festning Allinge
Hammershus festning Allinge

Vi spiste mest på uterestauranter for det var veldig mange spisestedet med trinn eller trapp inn. Men Pakhuset i Svaneke er grei å komme inn på med rullestol og på torvet i Rønne er det flere restauranter som er greie. Er også ett fint spisested på Snellemarksenteret i Rønne hvor det også er HC-toalett. Har dessverre ikke bilder av restaurantene, men går god for at matopplevelsene var gode.

Butikkene Brugsen og Quikly har også tilgjengelige toaletter og de finnes i nesten alle byer på øya.

Strandliv

Flotte strender rundt hele øya MEN kun en med rullestolsti: Balka strand, Nexø! Også HC-toaletter på rasteplasser og på nesten alle strender, du kommer deg bare dessverre ikke ned på de fleste strendene er mye og veldig fin strand. Jeg hadde to sterke menn med i reisefølget som dro meg i rullestolen ned på stranda.

På stranda i Sandveien med rullestol kom vi oss ikke helt ned, men ser i alle fall vannet! Mens jeg gleder meg til neste tur prøver jeg å utfordre Bornholm kommune angående mer tilrettelegging for rullende turister på Bornholm. I den anledning har P4 Bornholm laget en liten reportasje som du kan se her:

Det gjelder å gjøre det beste ut av de mulighetene man har og nyte den fantastiske naturen som Bornholm byr på! Har du spørsmål om Bornholm og reisen dit må du gjerne søke meg opp og sende med en melding via facebook: Torill Sæterkvist Hansen.

God tur!
-Torill-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *