Australia – Sidney, Melbourne og Adelaide

Lena: fast blogger på funkisferier. Reiseentusiast som bruker både manuell og elektrisk rullestol avhengig av reisemål og går innendørs. Utpreget planlegger som blir stadig bedre på spontanitet. Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Avstandsbilde av Sidney Opera

Dette er fortellingen om en jentetur/assistenttur til Australia og 16 dager med opplevelser blir ingen kort affære å skrive om. Holder to døgn reisetid deg fra å realisere drømmen om Australia, håper jeg dette innlegget kan få deg til å tenke deg om en gang til. Og tenk så mye tid du har nå på å planlegge?! Når man ikke kan reise, kan man drømme!

Sidney

I Sidney hadde vi budsjettovernatting på Ibis Sydney World Square. Siden hele turen kosta skjorta, hadde jeg i samarbeid med reisebyrå funnet det billigste av det som likevel gav ok beliggenhet og HC-rom, og det var dermed ikke veldig god plass. Hotellet lå i fin gåavstand til Darling Harbour, Cockle Bay og Chinatown, og om man er glad i å rusle og se slik som vi går det helt greit å gå helt ned til Operahuset.

Blant planene i Sidney var: Bondi Beach, båt-sightseeing, undervanns-akvarie og besøk til location for såpedrama «Home and Away» – ja, jeg står for at jeg er ivrig H&A-fan : D

Bondi Beach

Med stramt reiseprogram starta vi første dag med skikkelig solbrent brak på Bondi Beach. Verken bussen til eller selve stranda var særlig rullestolvennlig, men det stoppa ikke tre vinterhvite jenter som ivret etter Sidneys sommersol, godt over 30+ grader og naturligvis strandas Lifeguards ; )

To jenter drikker milkshake fra små glassflasker med sugerør

Strandpromenaden var helt ok tilgjengelighets-messig, men etter hva vi orka å lete fantes det ikke rampe ned til stranda eller «rullestier» (mulig dette finnes nå). Etter en lang dag i sola tok Wenche dette blinkskuddet av meg og Tonje.

Båtcruise

Neste morgen nøt vi et 2t båtcruise med Captain Cook Cruises. Utkikksstedet på båten var en lang trapp opp, men jeg fikk gå ombord før alle andre og fikk både god tid og god hjelp til å få opp både meg og rullestol. Turen gikk fra Circular Quay like ved Operahuset og slik slo vi flere opplevelser i ett med litt sightseeing på turen til og fra havna. Når jeg har kort tid på et sted planlegger jeg som oftest gårutene fra a til b slik at jeg går der det er mest mulig å se på veien.

Bildecollage av Operahuset fra ulike vinkler.

China Town og akvarie

En kvinne står nede i en undervannstunnel med to haier svømmende rundt.

Ettermiddagen hadde vi ingen planer og det var egentlig godt å ikke måtte rushe videre til noe. En titt på kartet viste at vi ikke bodde langt unna China Town og Sea Life Sidney Aquarium. Akvariet sier de er tilgjengelig med ramper ol, men om du vil se det meste kan jeg ikke se hvordan det går uten en lett manuell rullestol og at du som rullestolbruker er vant med høye kanter. Dette fordi deler av anlegget flyter og er forbundet med ramper man typisk sett ser på norske flytebrygger. For meg som kan gå noe slik at vi enkelt flytter rullestolen funket det fint og vi kom oss til og med ned i undervannstunnelen og vi se de små haiartene svømme over hodet vårt. Et av mine store mål er å besøke et av de virkelig store undervannsakvariene med store tunneler der du kommer tett på livet i vannet – rop ut om du har gode tips til hvor!

Home and Away

Gode surfebølger, knallblått hav mot blå himmel, ett gjennom åpningen i et tregjerde.

Og så – endelig – var det klart for mitt høydepunkt for turen: location for innspilling av Home & Away, Palm Beach, en liten busstur fra havna. Det går visst også ferje, men våre undersøkelser viste at bussen ville stoppe veldig nært. Det er ikke lett å være norsk turist når kvikksølvet nærmer seg 40gr og det var såvidt vi hadde energi til å vandre rundt. At hele stedet var kronglete for rullestol hjalp ikke på, men det gjaldt å gjøre det beste vi kunne ut av dagen.

Bildecollage fra "Home and Away"-stranda; sandsti ned mot stranda, oversiktsbilde og jenteselfie lliggende på bakken.

Vårt eget lille leiebileventyr

Skiltet under hadde vi nytte av flere ganger da det er vanskeligere enn du skulle tro å kjøre på motsatt side av veien enn man er vant til!

Veiskilt med teksten "drive on left in Australia"

Selv om jeg ikke skulle kjøre, hadde jeg booket leiebil sammen med alle de andre bookingene for turen. Det jeg ikke visste var at det da koster ekstra for sjåfør nummer to (slik er det visstnok i Norge også). Hett tips er altså at den som skal kjøre booker leiebil i sitt navn og husk at depositum da skal betales med kort registrert på vedkommende.

Et annet hett tips er skriftlig bekreftelse på bestilt GPS, dog hjelper dette lite når det er null GPSer igjen hos leiebilfirma.

Sjåfør Tonje endte dermed med å måtte kjøre ut av selveste Sidney med håp om at vi sammen klarte å huske veidireksjonene fra leiebilfirma. Da jeg ringte reisebyrået fra bilen prøvde de seg på at vi «kunne jo dra innom å høre med de tre kontorene Europcar har i Melbourne» hvorpå jeg lettere panisk kontret «hvis vi klarer å finne frem til ulike kontorer inni tjukkeste Melbourne, så trenger ikke vi GPS. Nå er vi på hovedveien ut fra Sidney og jeg gir dere 30min på å komme opp med en bedre løsning for oss». 15 minutter ringer reisebyrået meg opp og vi lander på en løsning med en bekreftet GPS som venter på oss på flyplassen i Canberra som er godt skiltet fra hovedveien vi cruiser på. Tidenes roadtrip er i gang!

Melbourne

I Melbourne bodde vi på Holiday Inn on Flinders. Jeg tror aldri vi fikk helt taket på hvor vi skulle gå for å virkelig oppleve Melbourne. Mulig var vi enda noe overveldet av å være i Australia og den til tider uutholdelige varmen. «Noen» hadde også glemt å beskytte hodet på båttur i Sidney, så det ble mest vandring i skyggen, bading i det lille utebassenget på hotellet og god mat og drikke.

Bildecollage bybildet i Melbourne med høye skyskrapere + selfie med skjerf-turban.

Den store aktiviteten i Melbourne skulle forøvrig være luftballong-sightseeing med HC-tilgjengelig luftballongkurv, men dessverre var det for sterk vind til at det kunne gjennomføres.

Great Ocean Road

Veiportal av trebjelker med skiltet "Great Ocean Road" hengende over veien.

På veien til Adelaide hadde vi to overnattinger; gjestehuset Captains at the Bay og Comfort Inn Port Fairy. Bare kjøretiden er 12 timer, så om man skal få tid til å nyte naturen langs kysten er det absolutt nødvendig med to overnattinger.

Midt mellom våre to overnattinger langs kysten ved Port Campbell National Park ligger kalkstein-formasjonene «12 Apostles«. Selv om navnet sier 12 var det, da vi besøkte de, kun ni gjenstående majesteter igjen. Mitt tips er å senke pulsen og bruke den tiden du ønsker når du stopper på utkikkspostene. Heller sen ankomst og stressfrie dager, enn hastekjøring og kinesiske tilstander der man bare stopper for å ta bilde. Ta inn utsikten, sjølufta og livet på veien – husk, du er jo på ferie : ) Fra bilen kunne vi ta avstikkere for å se ville koala i trærne, se australsk bush og outback og grunnet den sterke varmen var det også spesielt å kjøre fordi nedbrente områder ribbet for dyreliv.

Firedelt bildecollage av kalkfjellformasjoner skytende opp fra havet ved kysten mellom Melbourne og Adelaide

Adelaide

I Adelaide bodde vi sentralt på Majestic Roof Garden Hotel med følgende beskrivelse fra hotellet: «the hotel is located in the heart of Adelaide city and the vibrant East End of Adelaide, within walking distance to restaurants, the central business and shopping precincts. The Art Gallery of South Australia, museum and Botanic Gardens are a short stroll away».

Ved ankomst viste temperaturmåleren 44grader og jeg fikk hvile litt ved ankomst mens jentene leverte leiebilen. Med så varmt vær var det ekstra kjekt å bo så sentralt som vi gjorde. Vi kunne utforske shopping den ene veien og så hjem for å hvile litt i airconditionen og ut igjen på kvelden. Til og med de ansatte påpekte at dette var nært varmerekord og vann ble delt ut til kundene – heldigvis! Ikke langt fra hotellet fant vi en herlig 50-talls kjolebutikk som jeg tror vi brukte flere timer i og prøvde minst 20 kjoler. Dessverre ingen bilder derifra men det regelrett bugnet over av farger og mønstre : D

Kangaroo Island

Under oppholdet i Adelaide hadde vi en to-dagers utflukt til/med Kangaroo Island Odysseys. Vi ble hentet på hotellet og tok ferje over til øya. Med privat-guide og egen bil kom vi nært på Australias dyreliv i sitt naturlige habitat eksempelvis wallabies, sjøløver og koalaer.

Bilen var noe høy, men en kreativ guide lagde et kvasi-trappetrinn som han hentet frem for hvert stopp. Fordelen med egen guide er at vi kan ta turen i eget tempo og vi kunne også ta en lengre pause hvor jeg fikk strekke ryggen, da kjøringen var noe humpete og slitsom til tider. Bildecollagen over viser glimt fra bush-lunsjen vi hadde sammen med guiden vår, Mark.

Øyas høydepunkt var når vi kom helt innpå en liten koala-baby sittende i en busk, så nært at vi måtte passe oss for å ikke komme for nærme klørne.

Delfin cruise med Temptations

Siste opplevelse i Australia var svømming med delfiner med Temptation Sailing. Youtube-klippet under viser hvordan det er å være med ut blant de elegante vannakrobatene : )

Nå ble det ingen svømming på meg, noe som var en liten strek i regninga. Jeg hadde nemlig ikke gjort veldig god research og stolte på reklamebildet hos reisebyrået som viste en kvinne blant delfiner nært stranden. Realiteten var at man raskt måtte ned og ut av vannet fra akterdekket på katamaranen og det er ikke mulig for meg. MEN jeg fikk mye ut av dagen med godt vær, sol og god utsikt til delfinene fra båten. Og så syns jeg jo det er veldig hyggelig å se når andre får opplevelser helt utenom det vanlige : )

Det var det jeg hadde å fortelle om mitt Australia-eventyr! Jeg har egentlig en regel om at jeg ikke skal dra til samme sted flere ganger, men akkurat når det gjelder Australia er det flere opplevelser jeg ønsker gjensyn med. Og Australia har jo så mye mer å by på: Perth, Brisbane og Cairnes for å nevne noen, og neste gang kombineres reisen garantert med New Zealand!

Har du spørsmål til turen min eller har andre gode tips til Australia? Kommenter under eller send oss et eget innlegg til funkisferier@gmail.com.

God tur!
-Lena-

Ekstratips:
Curbfree with Cory Lee er en amerikansk funkis-reiseblogg. Han har flere innlegg for deg som vil kartlegge mer før du bestiller tur. Les om Sidney eller Melbourne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *