Vietnam – fra nord til sør

Reisens blogger, reisefølge og reisemål

Lena: fast blogger på funkisferier. Reiseentusiast som bruker både manuell og elektrisk rullestol avhengig av reisemål og går innendørs. Utpreget planlegger som blir stadig bedre på spontanitet. Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Jeg kom nylig hjem fra en fantastisk tur til Vietnam med kjæreste og venner. For en reise! Vi fikk hjelp av SaigonTours til å lande et reiseprogram fullspekket av kultur og historie, metropoler og naturperler, samt mange spennende gastronomiske smakebiter : ) Reiserute: Hanoi inkl. Ha Long Bay – Hoi An – Ho Chi Minh City – Ho Tram Beach Resort.

Saigon Tours <3

Det aller første jeg vil med denne posten er å rose reisebyrået vårt opp i skyene – makan til god service! Saigon Tours er en helnorsk turoperatør og medlem av Reisegarantifondet. I tillegg til gruppereiser med norsk reiseleder tilbyr de skreddersydde reiser for par eller mindre grupper som oss. For å gi meg best mulig service og tilpasninger spesielt med tanke på mobilitetsbehov, holdt jeg kontakt med en meget god engelskspråklig kundekonsulent bosatt i Vietnam. I forkant av reisen utvekslet vi godt over 40 eposter for at hun skulle sikre at alt ble slik vi ønsket.

Note to self til neste gang er likevel å være tydelig på hvor mye energi det faktisk tar dersom jeg hele tiden må strekke meg med å forsere hindringer. Jeg vil i den forbindelse introdusere begrepet funksjonsoptimist! På samme måte som kronisk forsentkommere er tidsoptimister, var jeg en sann funksjonsoptimist ifm denne reisen. Det positive med å være funksjonsoptimist er at jeg har opplevd magiske øyeblikk på tur som jeg aldri ville gjort om jeg ikke utfordrer meg selv, men det krever at jeg er god på å sette grenser når det blir for slitsomt.

Hanoi

Det mest praktiske med reisebyrå er å møte guiden vår på flyplassen og aldri måtte tenke på når vi skal hva og hvor. Gjennom hele oppholdet hadde vi privat guide, sjåfør og bil. Vår første guide kalte seg Q og var åpenbart stolt av landet sitt og ivret etter å vise oss hva Vietnam hadde å by på.

Stemningsbilde fra første kveldstur i Hanois gater. Trafikkbildet i Vietnam med biler, fotgjengere og alle mopedene i skjønn forening :)
Stemningsbilde fra første kveldstur i Hanois gater. Legg merke til Hanois karakteristiske el-løsning opp til venstre i bildet. Bildet oppsummerer ellers veldig godt trafikkbildet i Vietnam med biler, fotgjengere og alle mopedene i skjønn forening : )

Første kvelden vandret vi rundt i Hanois gamleby ikke så langt fra hotellet vårt – La Belle Vie Hotel. Det noe helt spesielt med første kvelden i nytt land og ny by, særlig når det er på andre siden av kloden, nye bygninger overalt, nytt folkemylder, nye små barer og nye lukter – lukten av forandring, ferie og frihet!

Q og oss foran Ho Chi Minhs Mausoleum

Morgenen etter skinte sola over Hanoi og vi tok en obligatorisk visitt til Ho Chi Minh Mausoleum. Allerede her fikk jeg nært kjennskap til vietnameseres servicenivå, for nært vil noen kanskje si? Inn til toppen av mausoleumet var det trolig 60 trappetrinn for å se President Hồ Chí Minhs balsamerte legeme. Utenifra så jeg bare 14 av de og tenkte ”hva i all verden har reisebyrået tenkt på!?!”. Før jeg visste ordet av det og hadde fått diskutert meg frem til løsninger med reisefølget, hadde jeg to hvitt uniformerte unge menn på hver side som med en myndig grep bar både meg og rullestol opp alle trappene og ned igjen. Det var ikke snakk om Om jeg ville, eller om jeg var for tung, her skulle jeg oppleve alt. Jeg er jo heldigvis ikke lettskremt eller sjenert av meg, så vi ble imponert over servicen og fikk litt av et førsteinntrykk av vietnamesisk høflighet og service. Bilder er dessverre strengt forbudt, så dere får visualisere hendelsen.

Ellers vil jeg ikke si at det minuttet vi brukte på å gå forbi presidenten var noe høydepunkt, men det faktum at det er lagd et så storslått Mausoleum for å hedre han sier mye om kulturen og betydningen han har hatt for Vietnam. Vi fikk et godt innblikk i Hồ Chí Minhs visjon for Vietnam og hans kommunistiske overbevisning. Visste du for eksempel at han nektet å bo i presidentpalasset, men bodde heller i nærheten av tjenestefolkene?

Sesam donuts!

Fra Presidentpalasset gikk ferden videre med bil til Hanois historiske gamleby med et virrvarr av gater, mopeder, folkeliv, butikker og restauranter. På veien stoppet vi for å smake cà phê trứng / egg kaffe. Dette er rett og slett kaffe med en slags eggedosistopping og er Vietnams svar på cappuccino – en deilig smakskombinasjon selv for oss som ikke elsker kaffe. Nå var vi sultne og Q guidet oss gjennom trange gater på jakt etter gode streetfood opplevelser. Fordelen med guide gjennom reisebyrå er at de velger de tryggeste stedene og kjøpe mat ifra og man blir introdusert for mat man ikke nødvendigvis hadde bestilt på egenhånd. Vi fikk prøve sesam donuts, vietnamesisk sandwich Bánh mì og en fresh mangodessert. Det noe spesielle med streetfood i Vietnam eller lokale restauranter flest er at man sitter på små plastmøbler og det er helt vanlig å ta oppvaska på fortauskanten. Er det viktig for deg med norsk Mattilsyn-standard er ikke Asia stedet for deg, men hvis du omfavner atmosfæren og hele matkulturen lover jeg at det er alle de nye smakene du vil huske som reisens høydepunkt.

Vi fikk også et besøk i Litteraturtempelet bygget på 1000-tallet og tilegnet Konfucius. Litteraturtempelet var Vietnams første universitet og her fikk vi tydelig se tradisjonell vietnamesisk arkitektur og innblikk i Konfucuis´ lære og gamle skikker.

Ha Long Bay

Dag tre og fire ble tilbrakt på båttur med La Regina Royal i vakre Ha Long Bay fra UNESCOs verdensarv liste. Bukta er kjent for sine nesten 2000 kalsteinøyer popper opp av vannet i ulike variasjoner og mangfoldig fiskeliv. Grunnet min funksjonsoptimise hadde jeg valgt en båt med trapper fremfor heis, da jeg syns båten med heis ble for glorete og båten uten var mer autentisk. Litt trapper ble sikkert litt slitsomt, men hva gjør man ikke for estetikken? Trappene Ble Fryktelig Slitsomme, ikke bare fordi de var trapper, men fordi de var smalere og brattere enn ordinære trapper. Heldigvis fikk vi lugar i samme etasje som de fleste måltidene, men noe opp og ned måtte det likevel bli. Til og fra båten ble vi fraktet med en romslig tenderbåt som var relativt enkel å komme av og på med både for meg og rullestol.

Båten arrangerte flere utflukter underveis, deriblant grottevandring og havbading, noe jeg stod over grunnet trappene og forventet vanskelig fremkommelighet. Av og til er det mer verdi i å lade batteriene med happy-hour-Mojitoer i den ene handa og bok i den andre. Resten av gruppa kunne fortelle om en helt ok grottetur og at tenderbåten vi brukte på utflukter satte seg fast i korallrevet og måtte hjelpes løs av de og et fransk par.

På kvelden unnet vi oss en deilig parmassasje før grillbuffe under åpen himmel på toppdekket. Spesielt grillet blekksprut falt i smak hos min kjære og mannskapet bød ellers på karaoke og prøvefisking av blekksprut utover kvelden.

Neste morgen startet friskt med Tai Chi undervisning med båtens kaptein på soldekket. Like etter frokost var det tid for siste utflukt til en flytende fiskelandsby. Tenderbåten tok oss til et kai hvor vi ble tildelt en liten robåt med egen lokal ”rodame”. Det var rett og slett magisk å bli rodd rundt og bare kjenne på samspillet med naturen. Hmm, jeg føler på meg at jeg bruker beskrivelsen magisk rimelig ofte? Men når det er magisk, så er det ingen grunn til å beskrive det på andre måter : )

Hoi An & Hue

Hoi An ligger sentralt i Vietnam og mest utsatt for regn på denne tiden av året. I Hoi An var vi anbefalt de mest autentiske kulturelle opplevelsene, og vi valgte derfor likevel å sette av noen dager her. I dette klima regner det oftest tyngst på ettermiddagen og vi fikk gode opplevelser på dagtid. Vi bodde på Belle Maison Hadana en liten gåtur fra gamlebyen. Dette var det eneste hotellet hvor jeg ikke måtte reise meg for trapper. Det var lave nivåforskjeller, friskt basseng og romslig rom og bad med både badekar og rull-inn-dusj.

Vi startet første dag i Hoi An med litt SFO-aktivitet – dvs vi fikk lage våre egne lanterner med god hjelp fra de ansatte hos Pho Hoi Lantern Workshop. Jeg har utfordringer med grep og finmotorikk og måtte derfor ha litt ekstra hjelp under prosessen og er imponert over hvordan hun la til rette for at jeg fikk gjøre så mye jeg kunne selv ved at hun holdt lampa for meg og gjorde små korrigeringer på det som var ekstra vanskelig for meg.

Lanternelaging i Hoi An: tredelt bilde; mange fargerike lanterner hengende fra taket, jeg holder lanternen min sammen med en av de ansatte og min kjære legger silketøy på sin lanterne
Lanternelaging i Hoi An

Etterpå dro vi videre til en nyåpnet økologisk grønnsakslandsby – eller en noe stor kolonihage som jeg heller ville kalt det: Tra Que Vegetable Village. Tilknyttet stedet var en nydelig restaurant delvis ute i det fri og tilgjengeligheten var overraskende bra. Her fikk vi leke vietnamesiske bønder, fikk en deilig fotmassasje etter arbeidet og vi fikk et kokkekurs på den vietnamesiske pannekaken, Bánh xèo. Dette er en sprø pannekake av rismel fylt av reker, svinekjøtt, bønnespirer og krydderurter. Pannekakene utgjorde senere bare en av de mange autentiske rettene vi fikk servert til lunsj.

Besøk i grønnsakslandsby

Med fulle mager besøkte vi gamlebyen i Hoi An. Dette er en flott gågate med små markedsbutikker og et av de få stedene vi ikke opplevde mas og kjøpepress. Timene fløy og jeg angrer på at vi ikke hadde lagt inn en ”fridag” til i programmet her. Et lite heads up er at vi lot guiden ”lure” oss med til en klesfabrikk. Besøket i seg selv var ikke feil, men man kan fort la seg overtale til å kjøpe produkter til en høyere sum enn nødvendig. Guiden vår i Hoi An hadde også vist seg å være veldig opptatt av penger og det lave lønnsnivået i Vietnam. Slik er det en mulighet til at han så sitt snitt til provisjon ved å guide oss hit. Vi valgt noe skeptisk å kjøpe en skreddersydd jakke hver, og resultatet ble veldig bra. Hadde vi hatt en ekstra dag, ville vi nok brukt mer tid til research og valgt en annen skredder utenfor dette veldrevne turistmaskineriet.

I programmet hadde vi også lagt inn en dagstur til Hue med besøk til Imperial City hvor guiden vår kunne fortelle alt om Keiserbyen og livet til alle keiserne som hadde tilhold der. Selv om engelskkunnskapene ikke er på topp alltid, står det ikke på kunnskapen. Jeg personlig er ikke så veldig interessert i historie, og følte at denne dagsturen med 3t kjøring hver vei ikke var verdt energibruken. Dog var dagen samla en topp opplevelse for både min kjære og assistenten min, så er du veldig glad i historie og lett på hjula/beina må du gjerne legge turen hit.

Thien Mu Pagoda i Hue med massive trapper foran
Thien Mu Pagoda i Hue

Her vil jeg også gi det tydeligste eksemplet på hvordan vietnamesere kan la seg blende av sin iver til å vise frem kulturen sin; det regna ved ankomst om vi skulle ta en liten stopp for å se på nok en Pagoda. Jeg bestemte meg for å vente i bilen, da jeg av erfaring vet at Pagodaer betyr trapper, og det kombinert med regn og glatte steiner ikke blir en suksess med rullestol. Guiden var enig i at det kunne bli ”noe” trapper, men ikke noe vi ikke kunne fikse. Realiteten var dette og gjett om jeg var glad jeg venta i bilen?!

Uansett, det jeg tar med meg fra Hoi An er den gode stemninga i gamlebyen og de gøyale aktivitetene vi var på, samt den noe innpåslitne servitøren som konstant la an på min kjære selv om han visste at vi var et par! Vietnam byr på det meste 😀

Ho Chi Minh City / Saigon

Før noen avslappende dager på resort skulle vi tilbringe to netter i Saigon. Hvorfor bare to netter spør du kanskje? Jo bl.a. fordi det finnes like mange mopeder i Saigon som mennesker i Norge! Og ja trafikken kunne til tider ta pusten fra oss, samtidig som det også var veldig spennende å observere fra bilen. Med en heldag til rådighet gjorde vi absolutt det beste vi kunne. Guiden vår tok oss først med til Rex Hotell som er kjent å være samlingsstedet til korrespondenter under Vietnamkrigen og vi fikk se bygningen hvor det siste amerikanske helikopteret tok av fra ved krigens slutt.

Etter litt byvandring besøkte vi War Remnants Museum med en stor utstilling av Vietnamkrigen inkludert fly, tanks, våpen og bilder. Man kan ikke besøke Vietnam uten å ta inn over seg landets turbulente historie, hvordan politikk og allianser splittet landet og fremdeles preger landets kultur, og hvordan tredjegenerasjons vietnamesere blir født med alvorlige funksjonsnedsettelser som følge av USAs kjemiske krigføring. De mange funksjonshemmede etter krigen er en av grunnene til at flere hoteller og offentlige instanser har ramper og en viss tilgjengelighet for rullende. Det er jo fremdeles Aisa, så rampene kan være bratte og klumpete og du kommer ikke til overalt, men jeg som er vant til Kina, ble positivt overrasket over Vietnams tilgjengelighet.

Før vi dro tilbake til hotellet hadde vi blitt anbefalt å sjekke ut Ben Thanh markedet. Markedet var by far det mest kaotiske og klaustrofobiske jeg har vært med på. Knapt to personer, langt mindre to hvorav en i rullestol, kunne passere hverandre mellom bodene, og hvor enn du snudde deg hang det selgere over deg med ”special prices”. Vi kom, vi gikk målbevisst gjennom i leiting etter en utgang, vi gikk.

Grunnet trafikken ble vi anbefalt et elvecruise i roligere omgivelser, også her ble jeg båret om bord i rullestol av serviceinnstilte ansatte. Nå var ikke selve cruisinga på elva noen høydare siden det føltes som om det var mer industri enn storby rundt oss og slik sett lite utsikt, men maten var på topp og på cruiset fikk vi underholdning med fremvisning av lokale festdrakter, dans og folkemusikk.

Utsikt fra hotellbaren på toppterassen

Ho Tram

Vi avsluttet turen vår med tre netter på Ho Tram Beach Boutique Resort en tretimers kjøretur fra Ho Chi Minh City. Flyet vårt hjem til Norge gikk ikke før midnatt, og slik fikk vi med oss en ”gratis” dag i på solseng og i bassenget. Resorten var liten og stor på samme tid, med ulike hytter rundt på området. Tilgjengeligheten var langt fra på topp her og langt verre enn jeg forventet etter all dialogen med reisebyrået på forhånd. Men siden jeg klarer å gå en del, var det greit nok til at jeg ikke orket å styre mye for å få byttet resort. Det positive med resorten er at den har to bassenger hvorav ett var saltvannsbasseng, pluss at de av dere som ikke trenger hjul under rumpa har en nydelig strand å vandre på.

Maten var god og bydde også på vestlige retter, noe som var etterlengtet for flere i reisefølget. Verdt å nevne er også at badene i hyttene byr på ”an outdoor experience” som hotellet så fint kalte det. Badene er delvis overbygd med tak og du må regne med litt regn og besøk av firfirsler (vi kalte våre Oddbjørn og Bjarne for anledningen). Du er med andre ord i bushen på resort og må finne din indre Tarzan og Jane for å nyte alle aspektene ved oppholdet 🙂

Pris og oppsummering

Prisen for turen havnet på  6500,- pr pers for flybilletter med Emiratene og 11500,- pr per for reiseprogrammet i Vietnam. Sammenlignet med andre priser for gruppereiser og lignende, har vi fått et svært rimelig tilbud for 13dg som inkluderte:

  • overnatting på 4* Superior hoteller
  • to innenlandsfly
  • alle transfer, privatsjåfør, engelsktalende guide og vann i bilen
  • alle billetter på aktiviteter
  • lunsj eller middag u drikke hver dag foruten flytransportdager og resorten

Min indre funksjonsoptimist har lært at dersom jeg skal ha full energi til å nyte hele turen, så må jeg være bedre på å sette egne begrensninger og bruke istedenfor ønsker i dialog med reisebyrå og lignende. Saigon Tours la opp et flott program innenfor rammene de fikk, selv om også de strakk strikken litt langt ved de fleste hoteller og ikke reflekterte rundt at høye minibusser er utfordrende for mennesker med funksjonsvariasjoner.

Vietnam er et stolt land med dyp historie, rik matkultur og høyt servicenivå. Aldri har jeg sugd til meg så mye fra et land som på denne reisen. Oppsummert var dette absolutt en reise med minner for livet!

God tur!
-Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *