Shanghais gamleby og skyskrapere

Lena: fast blogger på funkisferier. Reiseentusiast som bruker både manuell og elektrisk rullestol avhengig av reisemål og går innendørs. Utpreget planlegger som blir stadig bedre på spontanitet. Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Reisemål: Med assistent til Shanghai, Kina (aug-16). Selve bymiljøet er tilrettelagt for både manuell og elektrisk rullestol, dog er jeg usikker på hvilke løsninger som finner for transfer med elektrisk og jeg anbefaler epostutveksling med hotellet ifm behov inne på rom.

Shanghais skyline kveldstid med opplyste bygninger i alle farger. Båtene på elva lyser også opp.
Shanghais skyline kveldstid med opplyste bygninger i alle farger.

Flyreise, transfer og hotell

Shanghai var siste stopp på en omfattende reise til flere byer i Kina og vi ankom i privatbil. Jeg er blitt sterkt frarådet å reise med annet enn fly/bil i Kina, da trykket på kollektivt/tog er tøft. Returen til flyplassen tok vi med vanlig taxi som hotellet hadde arrangert for oss. Det er en utfordring å få tak i taxi selv i Kina, da de fleste vegrer seg til å få plass til manuell rullestol. Med rette vil jeg si, for bagasjerommene er fylt med vann og ofte ekstra kjøleanlegg. Ved innsjekk på hjemreisen fra Shanghai var vi svært tydelige på at vi skulle ha ei overnatting og sightseeing i København før fly helt hjem og at rullestolen måtte merkes slik at vi kunne få den ut på Kastrup – les mer om hvordan dette gikk her.

Vi spanderte på oss litt luksus for tre netter og booket oss inn på Les Suites Orient, Bund Shanghai. Frokosten på hotellet var veldig bra, men et lite minus var at vi måtte ringe når vi skulle ned slik at de kunne åpne serviceheisen for oss ned til restauranten. Fordelen med å bo på et fancy og dyrt hotell er at servicen er upåklagelig og de ordner det meste og er lett på pletten.

Jeg sitter i vindusposten med et glass vin og skuer utover Shanghais skyline
Lykken er en vinduspost med utsikt!

På hotellet fikk vi tildelt rom i 21.etg med fantastisk utsikt som i seg selv gav valuta for pengene! Det fine med dette var at vi følte vi fikk oppleve mye også i pausene på hotellet for det var bare å sette seg i sofaen og titte ut. Rommet var ellers utstyrt med både dusj, badekar og toalett med ekstragadgets for de som enda ikke har prøvd det, men ikke særlig romslig for annet enn smal manuell rullestol. Anbefaler å sende epost til hotellet i forkant dersom man er avhengig av å forflytte seg med rullestol da de helt sikkert er behjelpelig med valg av rom og flytting av møbler.

The Bund, Nanshi Old Town og Jinmao Tower

Hotellet lå sentralt plassert i enden av The Bund. Knappe ti minutter unna ligger Yu Garden og Nanshi Old Town i Shanghai. Her kan du finne Shanhais eldste hus omkranset av små myldrende gater med småbutikker og spennende matopplevelser. Selve Yu Garden fikk vi beskjed om var full av trapper, så vi valgte å holde oss til gamlebyen. Tilgjengeligheten rundt omkring var helt ok med rullestol, dog var det få steder jeg kom inn, men det gjorde meg ikke så mye da det var mer enn nok å se. Det er verdt å merke seg er at for asiatere blir en europeisk rullestolbruker en attraksjon i seg selv og man må tåle både snikfilming og forespørsler om å posere sammen med dem for en selfie.

Bildecollage fra gamlebyen
Bildecollage fra gamlebyen med reisepartner Sigrid

Atmosfæren i gamlebyen var så trivelig at vi gikk tilbake hit hver formiddag før vi gikk tilbake på hotellet for hvile. Da vi var der kom temperaturene godt rundt 35gr, og i tillegg til høy temperatur ble området vel folksomt utover dagen. Stedet bærer også preg av turisme og du kan til og med få deg favorittkaffen fra Starbucks der.

I motsatt retning oppover The Bund og inn mot sentrum fant vi Nanjing Road som er hovedhandlegata – ei bred og fin gågate, men ikke akkurat det vi var mest opptatt av på den korte tida vi hadde.

Shanghais skyline dagtid. Vi er skyskraperne på motsatt side av The Bund
Utsikt fra elvepromenaden The Bund

Selve the Bund er en fantastisk elvepromenade med utsikt til businessområdets nye skyskrapere – et flott skue både dag- og kveldstid. Det er mulighet å ta et elvecruise på Huangpu-elva, men får vår del nøt vi heller utsikten fra hotellrommet vårt før vi fant noe mat. En av kveldene tok vi likevel ferja over til andre siden og betalte oss opp i 88.etg i Jinmao Tower (420moh). Med rullestol kom vi i egen kø og fikk god hjelp til å finne frem til heiser. Anbefalere dere å gjøre som oss og legge turen hit til kvelden når elvebredden lyses opp.

Bildecollage fra Shanghai at night og utsikt fra Jinmao Tower 88.etg

Mat

Når det gjelder mat i Kina er jeg mest glad i gatemat fra bod eller vogn, men har du sart mage bør du styre unna det meste. Det lureste hvis man vil ha gatemat er å se etter steder hvor hele lokale familier setter seg ned. Noen steder (mest i Beijing) er det også gatekjøkken med fast utsalg fra vindu i veggen, og siden disse har fast tilholdssted er det viktigere for de å opprettholde godt rykte og kvalitet på maten. Mine favoritter er grillet svin eller kylling og hvitløksspirer. Ellers er ekte GongBao på restaurant en sikker vinner og får du muligheten til å prøve 锅巴, direkte oversatt til «gryte skive», må du bare ta sjansen. Den gamle måten å lage denne retten er å ta vare på risen som setter seg fast i bunnen gryta etter koking og smakstilsette denne skikkelig. Den serveres som en ris-dom som gjestene kakker opp og knasker i sprø biter!

God tur!
-Lena-

Ekstratips:
Spin the Globe har flere reiseinnlegg fra Shangahai her hvor hun har besøkt flere turistattraksjoner inkludert Disneyland Shanghai. Jeg frister mer med hennes YouTube-video:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *