Oslofjordcruise med reker!

Lena: fast funkisblogger som er en smule spontan, delvis rullende, utprega planlegger og stor reiseentusiast! Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

I fjor var jeg helt ærlig litt bekymret da det ble sommerslipp i en krevende koronatid. Det ble derfor ikke noe reising eller mye aktiviteter. På den andre siden kjente jeg et behov for å gjøre NOE gøy etter måneder med hjemmesitting. Jeg og samboer benyttet oss derfor av DnBs sommerkampanje og fikk 1000 kr i gavekort som vi brukte på rekecruise i Oslofjorden sammen med et vennepar.

Panorama fra innseiling ved Aker Brygge. I bildet ser man Operaen, Munchmuseet og Sørenga. Deler av seilbåten sees til venstre i bildet.
Panorama fra innseiling ved Aker Brygge. I bildet ser man Operaen, Munchmuseet og Sørenga.

Hele sommeren gledet jeg meg til å seile med seilskute i deilig sommersol med god mat og hygge med gode venner. Det endte med at jeg var stuptrøtt og svangerskapssliten, den ene i reisefølget ble båtsjuk og regnet høljet ned med noen få opphold. Likevel vil jeg skrive noe om det og anbefale et slikt cruise for deg som kan forflyttes ut av rullestolen når du skal over i båten. Alt i alt var det nemlig en flott opplevelse!

Det er jo naturligvis sånn at landganger over i seilskuter ikke er veldig universelt utformet som du kan se på bildet.

En smal landgang med tauverk på sidene. Riller av stål for å gi feste når man går.
En smal landgang med tauverk på sidene. Riller av stål for å gi feste når man går.

Dette ringte jeg og sjekket på forhånd og ble møtt av en veldig serviceinnstilt dame som forklarte hvordan det var og at mannskapet ville gjøre alt for å hjelpe. Jeg visste derfor at rullestolen måtte bæres og at jeg måtte støttes ned landgangen.

Reketallerken med reker, dill, salat, sitron og smør.

Jeg ble lovet bordreservering hvor jeg kunne sitte i rullestolen under cruiset og det fungerte utmerket. Og heldigvis for oss var bordet vårt under seilduk som skyddet for regnet på vår side av båten. Det var flere andre bord som ble rimelig våte av regnskurene vi hadde første halvdel av turen.

Siden det var rekecruise fikk vi så mye reker vi bare orket å spise. Mannskapet serverte påfyll og tok drikkebestilling ved bordene noe som var veldig praktisk.

En liten ting å huske på er at toaletter er plassert nede og du skal være en særs mobil rullestolbruker for å kunne benytte de. På et tre-fire timers båtcruise er dette derimot ikke et problem for meg å ikke ha tilgang til.

For oss som ikke ble sjuk ble det en riktig fin båttur i Oslofjorden og jeg anbefaler dette virkelig til andre!

Innseiling til Aker Brygge med deler av seilbåten til høyre i bildet.

Og du, noen av cruisene har også livemusikk om du ønsker litt ekstra gøy 😀 Ta en titt på denne youtube-videoen om du vil se mer:

Øvrig funkis-info om togreiser:

Jeg liker best å ta toget inn til Oslo fordi kollektivt er både bra for miljøet og billig for lommeboka. Ekstra billig er det faktisk for oss rullende; vi pluss ledsager (med ledsagerbevis) reiser nemlig gratis på tog som ikke er plassregulert innen området for gamle Akershus og Oslo. Starter eller slutten reisen utenfor, betaler vi og ledsager halv pris for for den delen av reisen som er utenfor Oslo og Akershus. Les mer om det på VYs sider her.

Her ser du bilde av området inne på toget hvor rullestoler kan stå. Rett ovenfor rullestolplassene er det seterader med to eller tre seter. Er det få reisende på toget pleier jeg å sette meg over i ordinært sete, spesielt om jeg da kommer i riktig kjøreretning. Denne gangen valgte jeg også å reise med elektrisk rullestol som uten tvil gjør med mye mer mobil og selvstendig, samtidig som jeg tok med manuell stol til båtturen.

Inni toget sitter Lena i sin elektriske rullestol. Ved siden av, inn mot veggen, står det også en manuell sammenklappet rullestol.

Bilde av rullestol-området inni toget markert med et gult rullestol-symbol på gulvet. Området er plassert bak ryggen på to ordinære seter. På veggen er en blå knapp som man kan ringe etter assistanse med.
Bilde av rullestol-området inni toget markert med et gult rullestol-symbol på gulvet. Området er plassert bak ryggen på to ordinære seter. På veggen er en blå knapp som man kan ringe etter assistanse med.

Er toget fullt som det ofte er i rushtiden kan det være noe trangt å komme seg fra døra til disse plassene siden det er klappseter i passasjen som det da sitter folk på som må reise seg. Opplever det derimot ikke som noe problem. Det kan jo også være at det er fullt på rullestolplassene grunnet barnevogner eller at vi er mange funkiser på samme tog. Da har det hendt at jeg har blitt stående rett ved dørene. Usikker på hvor «lov» det egentlig er med tanke på en eventuell evakuering siden jeg må flytte på meg avhengig av hvilken dør folk skal inn/ut av. Jeg blir i tillegg stående rett foran døra til toaletter noe som også er litt småkleint, men hva gjør man ikke for å slippe å vente på neste tog!

God Oslo-tur – send oss gjerne tips til aktiviteter, gode overnattingssteder eller spisesteder i Oslo som vi kan ta med i en fremtidig Oslo-guide!

-Lena-

Ekstratips:
– Funkisferier har flere innlegg om Oslo; les om Annes AirBnB-reise her og mitt Pride-innlegg her hvor jeg gir kjappe tips om overnatting og mat helt sist i innlegget.
– Les en rullende amerikaners inntrykk av hovedstaden vår her: «A stunning opera house, interesting museums and beautiful parks keep travelers occupied«

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *