Trondheim i mitt hjerte

Lena: fast funkisblogger som er en smule spontan, delvis rullende, utprega planlegger og stor reiseentusiast! Reisemotto: Planlegg nok til at ferien er bekymringsløs og full av opplevelser, vær spontan nok til å oppleve magi!

Jørgen inspirerte meg til å skrive et nytt innlegg om Trondheim som har en stor plass i hjertet mitt etter å ha huset meg i hele ti år. Gjennom studietida og de første åra som yrkesaktiv har jeg verdsatt ulike deler av byen – det er det fine med Trondheim hvordan ulike deler av byen har sin egenart <3 Hver sommer på vei hjem fra Nord-Norge blir det en stopp her for å gjenoppleve sjarmen og kanskje også oppdage noe nytt!

Nidarosdomen + museum

La meg begynne med byens mest kjente perle: Nidarosdomen. Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral. Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge.

Både katedralen og museet er meget godt tilgjengelig for oss rullende. I et tidligere Trondheims-innlegg har jeg skrevet om Olavsfestdagene som er sentrert rundt Nidarosdomen og Erkebispegården.

Har du muligheten anbefaler jeg deg å få med deg konsert inni Nidarosdomen eller utendørs i Erkebispegården. To av mine beste minner herifra er domens klang med selveste Susanne Sundfør og utendørs dobbelkonsert med Kari Bremnes og Sivert Høyem under stjernehimmelen.

Bakklandet og Ila

Fra Nidarosdomen kan du følge elva østover og passere Gamle bybro over til Bakklandet, en sjarmerende brosteinsbelagt bydel. Tilgjengelighetsmessig er det få av de små kafestedene man kommer inn i, men det er lagt en sti med større steinheller slik at rulleturen forbi de fargerike trehusene er overraskende overkommelig.

Firedelt bildecollage av fargerik trehusbebyggelse og en kvinne i manuell rullestol som henger seg bakpå en kvinne i elektrisk rullestol
Vakre Bakklandets og Ilas fargerike trehusbebyggelse

Går du vestover isteden kan du krysse Elgeseter bru over til det røde Studentersamfundet og følge elva og nok ei bru over til Ila bydel hvor jeg bodde de siste fire årene. Denne ruta er på ca 2,5km og inkluderer en noe bratt oppoverbakke. Unngår du bruene og går enkleste veien sparer du deg både bakken og en kilometer, men mister også fin tur langs elva. I Ila finner du nok et nydelig parkområde med småbåthavn og restauranten Lille-Skansen.

Fra Skansen kan du følge kanalen rakt i retning sentrum eller du kan gå den 1,5km lange og meget rullestolvennlinge Havnepromenaden mot Brattørkaia. På Brattøra ligger både Rockheim og Pirbadet, og krysser man gangbrua over jernbanestasjonen er man tilbake i sentrum.

Rockheim

ROCKHEIM_POSTKORT 2
Se Rockheim i bilder på Flickr

Sprudlende Rockheim er Norges nasjonale museum for populærmusikk. Besøket her er lagt opp slik at vi går gjennom en tidsreise i norsk populærmusikk 1950-tallet og frem til i dag. Hele reisen byr på ulike former for interaktivt innhold hvor vi kan fordype oss i yndlingsartister eller lære mer om musikk som er mer ukjent for oss.

Lokalene er veldig praktiske for oss funkiser med tilgjengelig og fin restaurant. Og du, de låner ut både rullestol og klappstoler, slik at du kan fokusere på alt det spennende de har av video, lydspor og gjenstander. Mine erfaringer er at turen hit til Rockheim fort tar noen timer. Planlegger du godt kan du også få med deg konserter, forelesninger eller andre aktiviteter!

Pirbadet

Norges største innendørs badeanlegg, Pirbadet, ble ofte besøkt av meg i tiden jeg bodde i Trondheim. Pirbadet er et veldig åpent anlegg med store vindusflater med utsikt rett ut til Munkholmen i Trondheimsfjorden. Jeg har gode minner både fra soloppgang og skumringstimen, gladvær og ruskevær. Det jeg liker best med velværebassenget (og hele pirbadet forøvrig) er at det er langstrakt og utformet med flere soner slik at det ikke føles så trangt om plassen selv med mange mennesker der og rampa passer godt inn i arkitekturen. Her kan du både duppe i det varme vannet og du kan få mild massasje på boblebenken. Siden jeg ikke har til vane å ta med elektronikk på badetur, her jeg ingen egne bildet fra badet. Jeg viser derfor til nettsiden og disse bildene fra Pirbadets Instagramkonto:

Etter en lang økt i treningsbassenget unnet jeg meg ofte litt avslapping i et av de mange varme boblebassengene. Designen kan du se midt i bildet over og det passer spesielt godt til meg, da kanten er i sittehøyde slik at jeg enkelt kunne sette med på kanten og vippe beina over. De har også god plass til å sette en rullestol inntil.

Jeg må også skryte av HC-garderobene deres. De har to unisex-garderober bestående av skifterom og svært romslig dusj/toalett-rom adskilt med dør. Dette er svært praktisk når man har med partner eller assistent av det motsatte kjønn. Garderobene har seng med hjul for de som kan ha god nytte av det før/etter svømming. Eneste minuset er at det kan bli noe kø siden det kun er to garderober, men det var sjelden jeg traff slik.

Olavshallen og Trøndelag Teater

O’helga natt med Oslo Gospel Choir i Olavshallen

Midt i sentrum mellom Solsiden og Trondheim Torg ligger konserthuset Olavhallen. For meg ble Olavshallen nærmest symbolet på førjulsroen – ett år tror jeg det ble hele tre julekonserter!

Et stort funkis-pluss for Olavshallen er at rullestolplassene er på rad 11 eller 14 i henholdsvis Store sal og Lille sal, slik at det er mulig å få en god publikumsplassering midt i om man er tidlig ute med billettbestilling. Foruten julekonserter kan du oppleve det meste innen scene; konserter, stand-up, teater, ja til og med operaen La Bohème har jeg vært på her!

Amanda på en av de mange «endelig ferdig med eksamen»-teaterturer.

Trøndelag Teater ligger rett ved torget og er ikke like gode på rullestolplasser, men de er helt fenomenale på teateroppsetninger! Nationalteateret, Oslo Nye og Folketeateret i Oslo kan bare ta seg en bolle, Trøndelag Teater er i en liga for seg selv!

Både små stykker på studioscenen og større musikaler på hovedscenen ligger så høyt på lista over opplevelser at jeg har laget en collage til bildeveggen min satt sammen av teaterhefter.

Uten mat og drikke…

Til slutt tenkte jeg å trekke frem mine anbefalinger for hvor man går for å spise. Det nyrenoverte torget er en drøm for rullende og flere og flere spisesteder og puber får bedret tilgjengelighet. En god kombinasjon finner du i den italienske restauranten Frati med Øx Tap Room i kjelleren. På fancy Frati får du nydelige hovedretter til en rimelig pris og pasta/pizza til i underkant av to hundre kroner. Lengre ned i veita ligger Trondhjem Mikrobryggeri for deg som liker øl, men i brunere omgivelser.

Tre sjampanjeglass skåler
En skål med gode venninner!

I retning mot kanalen finner du blant annet Graffi Gill og Bar. Åh, Graffis Grillfest gir meg vann i munnen her jeg sitter og ellers har de alt av hva jeg kan tenke på av grillmat.

Graffi finner du også på Solsiden, Trondheims svar på Aker Brygge, dog må de legge ut mobile ramper som kan være skummelt for noen. Naboen, spanske San Sebastian, har derimot naturlig rampe og nydelig tapas.

Solsiden har et yrende folkeliv og du må forvente noe ventetid både når sola skinner på dagtid og når feststemte trøndere tester nattelivet.

I enden av av Solsiden finner du italienske Una Pizzeria e bar og Olivia. Una tilbyr en noe røffere atmosfære, men begge er flotte alternativer for både lunsj og middag : )

Et vanntrau med skiltet "hundebar"
Café Løkka ønsker alle velkommen!

Trondheim nærmest bugner av gode burgersteder; Super Hero Burger og Bror i Midtbyen eller SoT på Solsiden. Men om du vil kombinere knallgod burger med romslig atmosfære og kanskje ta en runde brettspill mens du nyter en kald øl eller smaksfull milkshake, da går du på Café Løkka! En av Trondheims mest sjarmerende og bortgjemte perler med rom for alle.

Som de fleste andre byer har Trondheim også sitt utvalg av Egon-restauranter, som i og for seg sjelden trenger ytterligere presentasjon. Likevel har Egon en populær turist-restaurant, nemlig Egon Tyholttårnet. Hele 74 meter over bakken roterer tårnrestauranten langsomt rundt, og, dersom dere får sikret dere vindusplass, kan dere se hele Trondheim i løpet av en time. Restauranten ligger litt utenfor turistsentrum og nås enklest med bil og har god parkering. Sjekk ut denne videoen jeg fant på youtube:

Jeg lar mattipsene markere slutten på min Trondheimshyllest og håper du har fått gode idéer til ditt besøk!

God tur!
-Lena-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *